Anul trecut în România s-au născut cei mai puțini copii din ultima jumătate de secol, potrivit datelor oficiale disponibile. Practic, de la decretul dat în 1966 de Nicolae Ceaușescu, nu s-au mai născut atât de puțini copii într-un singur an la noi în tară.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS) anul 2018 este cel mai prost an al natalității, statisticile oficiale ale nou-născuților fiind în jurul valorii de 190.000. În 2018 au fost chiar mai puține nașteri decât în anul de criză 2011, an în care în România s-au luat măsurile de austeritate (de exemplu reducerea salariilor în sectorul bugetar, concedieri masive, limitarea indemnizației concediului de creștere a copilului prin plafonarea indemnizației în timp și cuantum) și an în care România trecea printr-o perioadă de criză majoră.

credit foto: edupedia.ro

Numărul anual de nou-născuti nu a mai scăzut atât de mult din 1967, anul următor decretului dat de Ceaușescu, decret prin care a interzis avorturile și metodele contraceptive. Potrivit datelor Academiei Române și INS, anual între 1970 și 1989 s-au născut câte 360 de mii de copii, în medie. În 1989 s-au născut 369.000 de copii, iar în 1990, numărul a fost de 314.746. De atunci natalitatea a scăzut aproape continuu, cu ușoare reveniri. Pană acum, insă, 190.000 de mii de nou-născuti nu am mai avut din anii ’60.

Corelat și cu plecarea masivă a românilor din țară dar și cu una din cele mai ridicate rate a mortalității din Europa, putem spune că depopularea României a intrat pe un trend periculos, riscând ca în 20 de ani numărul cetățenilor români din granițele țării să ajungă în jurul valorii de 10-12 milioane .

Articolul precedentCentralele termice „de apartament” pe gaze naturale ar putea fi interzise în curând în UE și România. Ce proiect se pregătește?
Articolul următorS-a deschis primul bistro-caffe dedicat poștașilor din Timișoara. Unde este și cum arată noua locație?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.