Instalarea de noi centrale termice individuale „de apartament” pe gaze naturale sau alți combustibili fosili ar trebui să fie interzisă cu totul în întreaga Uniune Europeană până cel târziu în 2030, ceea ce ar permite reducerea drastică a emisiilor de carbon a sectorului european de încălzire și aer condiționat, a declarat coordonatorul unui proiect finanțat de UE privind decarbonizarea sectorului, proiect ce urmează să fie finalizat vara aceasta cu propuneri concrete de politici publice.

Acesta a arătat că o astfel de țintă ar trebui inclusă în Strategia de decarbonizare a UE până în 2050 și ar „elibera” cantități mari de gaze, care vor putea fi utilizate în alte scopuri. „Când va fi instalată ultima centrală individuală rezidențială pe gaze în fiecare dintre statele membre UE? În multe dintre acestea, acest lucru s-ar putea întâmpla foarte curând, cel puțin în ceea ce privește clădirile noi. 2030 ar trebui considerat ultimul termen limită. Consider că multe țări sunt pregătite din punct de vedere politic și tehnologic să o facă. Dacă vom continua să instalăm centrale individuale pe gaze după 2030, ar trebui să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat serioși în ceea ce privește tranziția către surse de energie cu emisii reduse de CO2. Trebuie să ne amintim că aceste centrale au o durată de viață de 12-15 ani, deci interzicerea lor ar trebui să fie decisă în următorii câțiva ani, pentru ca acest lucru să aibă efect și pentru a-i pregăti pe cetățeni pentru noua paradigmă”, a spus Brian vad Mathiesen, profesor de planificare energetică și cercetător la Universitatea din Aalborg, Danemarca, coordonator al proiectului finanțat de UE Heat Roadmaps Europe și membru al mai multor grupuri de lucru ale Comisiei Europene pe subiecte de energie.

credit: bobcomprest.ro

Potrivit lui Mathiesen o astfel de decizie nu ar trebui să fie „impusă de la centru” de Comisia Europeană, care în schimb ar trebui să stimuleze această direcție politică, inclusiv prin procedurile prevăzute de Acordul de la Paris privind schimbările climatice, astfel încât fiecare stat membru să aibă propria sa dezbatere națională pe acest subiect și să-și fixeze propriul deadline.

Unele state UE au început deja să ia măsuri de limitare a utilizării centralelor termice individuale pe gaze. În Olanda, instalarea lor este interzisă în clădirile noi, cu excepția situațiilor unde nu sunt încă disponibile alte surse de încălzire. Anul trecut, o masivă campanie susținută de ONG-uri de mediu și diferite industrii a cerut eliminarea completă a acestor centrale până în anul 2021.

sursa: profit.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.