Pornind de la premiza că ne atrage tot ce nu ne face bine, fumători vor exista mereu, indiferent de mesajele de pe pachete. Cele mai noi mesaje și imagini sunt atât de grafice, însă tot nu îi îndepărtează pe fumători de viciul lor. Mai degrabă, îi fac să ridice din sprânceană, să strâmbe din nas și lasă un gust mai amar ochiului decât gustul lăsat în gură după o „vizetă”. Știm cu toții că țigările nu ne fac bine, iar cine vrea să se lase va apela la liberul arbitru când îi va ceda corpul sau, cu puțină minte, înainte. Acesta nu este un text pro fumat, este un memento că adulții vor face mereu ce vor ei, pe banii lor. De dimineață la cafea, după un burger cu extra bacon sau după sex, intră bine de tot o pipă, dacă mai ai plămâni pentru așa ceva. Restul e can-can. Sau puff-puff.

Odată cu noua campanie anti-fumat, pe care o admirăm în toată „anti-splendoarea” sa pe toate pachetele de țigări, o mână de timișoreni a și găsit calmul vizual care ne lipsea să pufăim în tihnă. ȚighiBox este cea mai cool invenție de la abțibildurile din guma Turbo. Sub motto-ul „Același rahat, dar frumos colorat”, echipa ȚighiBox și-a reanimat o idée mai veche. Timișorenii produc stickere pe care ți le personalizezi cum vrei si le lipești peste pachet. Cei cinci graficienii îți pot reproduce orice idée, ca pachetul sa iti reflecte personalitatea sau pasiunile. Stevan Milovan, Robert Matu, Andra Dascălu, Alexandra Man și Daniel Laza crează în fiecare zi modele noi și cool, ca să ne ia gândul de la faptul că într-o zi vom face cancer la plămâni. Poate.

Aventura ȚighiBox s-a născut cândva la începutul lui 2011, din dorința de a scăpa de mesajele și pozele de pe pachetele de țigări. A fost ca un manifest al echipei față de o lege gândită, din start, cu rea intenție„, declară Daniel Laza. „Suntem convinși că și legislatorii știau că nu o să se lase nimeni de fumat de frica acestor poze, ci clar urmăresc altceva. Am citit undeva, atunci, un articol despre subconștientul nostru ce percepe tot ce este în jur, deși noi credem că nu. Asta se traduce, cel puțin pentru noi, echipa de la ȚighiBox, că acele mesaje au fost concepute subliminal pentru a-i afecta pe fumători într-un mod direct, de fiecare dată când fumează o țigară. Așa ne-am hotărât să schimbăm mesajele cu ceva mult mai plăcut”, continuă Daniel.

Proiectul s-a stins acum șașe ani, însă timișorenii nu s-au dat bătuți și l-au reînviat. „În prima fază am abordat greșit situația. Primul model Țighibox era o cutiuță de carton care învelea pachetul doar în partea de jos. Am făcut la tipografie câteva zeci de mii de bucăți, cu doar câteva modele de design, care ni se păreau unisex. Acum, produsul este un autocolant, care ne permite să printăm în momentul unei comenzi, iar comenzile se fac online, de pe site-ul http://tighibox.ro. Urmărim o conștientizare, pe scară largă, că cei care au făcut această lege ne obligă pe noi, ca și fumători, să vedem zi de zi ceva orbil. Clar legea nu a fost dată pentru a te lăsa de fumat. Pe un fumător nu îl determină frica să se lase de acest viciu și asta sunt convins că știau și ei, legislatorii”, încheie Daniel Laza.

Tu ce părere ai despre ȚighiBox?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.