Nu poti vorbi despre cultura fara sa vorbesti de educatie, comportament in societate (pornind de la administratie si institutii si pana la nivel de oameni de rand) , patrimoniu, arta dar mai ales identitate si sisteme de valori.

poza 4

In ultimii ani am sesizat cu tristete cum in Timisoara la nivel de administratie respectul valorilor si identitatii locale a scazut pana la momentul in care comunitatea locala sa fie marginalizata tratata cu dispret si autoritar. Acest lucru se datoreaza faptului ca cei din administratia publica nu au vrut sa promoveze educatia si valorile, nu au vrut sa colaboreze cu personalitatile locale sau specialisti, ci si-au promovat in toate proiectele implementate doar persoane pe baza de relatii si nepotisme. Asa s-a ajuns la programe si realizari pe care societatea le-a respins, iar in momentul cand a iesit in fata sa-si spuna punctul de vedere “li s-a bagat pumnul in gura”. Astfel de lucruri sunt de o gravitate alarmanta si trebuiesc indepartate pentru ca nu exista o amenintare mai mare pentru o democratie ca restrictionarea drepturilor cetatenilor.poza 4Avand in vedere si contextul in care Timisoara se lupta pentru titlul de capitala culturala in 2021 viziunea noastra asupra aspectului cultural este urmatoarea:

,,Noi credem ca ar trebui sa incepem cu restabilirea unui sistem de valori la nivel de administratie si care sa fie treptat promovat astfel incat sa devina un numitor comun al societatii. Principalele valori ar trebui sa fie: educatia, identitatea ,libertatea.” a declarat Alexandru Botici.
Identitatea prin patrimoniul ramas mostenire(Heritage):

Patrimoniul construit:-cladiri de valoare;-piete; parcuri;

In ultimii 26 de ani o gramada de cladiri de valoare din patrimoniul public s-au deteriorat, distrus complet sau au fost vandute. Putem aminti atat cladiri celebre din Timisoara cum ar fi casa Casa Mühle, cladirea de pe Str.Eugeniu de Savoya cat si o multitudine de conace boieresti din judet care toate au ajuns in paragina.
Patrimoniul istoric:-tine de de evenimente, de istoria locului, de traditiile unor zone.
Spre exemplu Piata Operei este nu doar un loc fizico-spatial. El are o valoare mult mai mare istorica. Este locul unde oameni au varsat sange , unde oameni au murit pentru a-si apara un drept fundamental, dreptul la libertate.

poza 2

Identitatea prin patrimoniul cultural actual:-aici vorbim de arta contemporana, teatru,cinematografie.
In ultimii ani acest domeniu a suferit grav, singurele eforturi vizibile fiind facute din partea fundatiilor si asociatiilor culturale private si a independentilor. Administratia publica nu a realizat nici macar 1 muzeu nou de arta contemporana ba mai mult s-a ajuns la un moment dat sa isi propuna sa mute elevii liceului de arta in containere, iar cladirea unde a functionat liceul si unde au lucrat valori precum grupul SIGMA sa fie propusa spre demolare.
Educatia poate fi promovata doar daca pornind de la administratia locala va exista o comunicare si colaborare cu “actorii” importanti: institutii de invatamant, institutii de cultura(teatre, muzee, cinematografe) dar in egala masura asociatii si organizatii culturale independente, ONG uri.

Libertatea este poate cea mai importanta valoare care trebuie promovata de administratia locala. Prin promovarea libertatii in toate sensurile sale putem redeveni un oras multicultural care poate ingloba si accepta culturi diferite, etnii diferite, idei diferite fara a suprima drepturile cetatenilor.

Pornind de la valorile mai sus expuse principalele obiective si solutii pe care le propunem sunt:
· PATRIMONIUL CULTURAL CONSTRUIT – HERITAGE
– REABILITAREA CLADIRILOR DE VALOARE ISTORICE CARE SUNT IN PATRIMONIUL ADMINISTRATIEI LOCALE
– RECUPERAREA SAU CUMPARAREA UNOR CLADIRI DE VALOARE VANDUTE SAU AJUNSE IN STARE DE DEGRADARE. Casa Muhle, Eugeniu de Savoya nr.16, Cladirea cazarmei U sau conacele boieresti din judet.
– Administratia sa nu mai renunte la dreptul de preemptiune de cumparare a cladirilor sau spatiilor valoroase din Municipiu si judet si sa gaseasca fonduri fie locale, fie de la bugetul central sau de la privati prin parteneriate public-privat.
· PATRIMONIUL CULTURAL ACTUAL
– REALIZAREA UNUI MUZEU AL REVOLUTIEI.
– REALIZAREA UNUI MUZEU DE ARTA CONTEMPORANA
· PROMOVARE PRIN CREAREA UN APARAT COLABORATIV –COMPETENT DIN CARE SA FACA PARTE ATAT REPREZENTATII INSTITUTIILOR CAT SI AI ORGANIZATIILOR SI ASOCIATIILOR CULTURALE INDEPENDENTE. Astfel acest aparat ar avea ca atributii:

– COOPERAREA SI COLABORAREA TURITICA SI CULTURALA CU PARTENERII DIN EUROREGIUNE
– REALIZAREA DE PUNCTE DE INFORMARE TURISTICA
– REALIZAREA UNUI CIRCUIT TURISTIC CULTURAL
– INTRAURBAN :-CIRCUIT MUZEE-CONACE-BISERICI-ZONE AGREMENT
– INTERURBAN:CIRCUIT HOP-ON HOP-OF
– RETEA MUZEE-TEATRE-CINEMATOGRAFE
– REALIZAREA EVENIMENTELOR DE ARTA CONTEMPORANA
– REALIZAREA DE FESTIVALURI TRADITIONALE

poza-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.