Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut publică marți, printr-o declarație de presă, intenția sa de a candida pentru funcția de secretar general al NATO. Această poziție este disputată și de premierul olandez, Mark Rutte. Conform informațiilor dezvăluite de G4Media.ro la data de 22 februarie, România a oficializat propunerea sa privind numirea președintelui Klaus Iohannis în funcția de secretar general al alianței NATO.
Iohannis a declarat: ”Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea. Decizia mea are la bază performanța României, precum și experiența acumulată în cele două mandate de președinte ale țării. De asemenea, înțelegem profund provocările cu care se confruntă NATO, Europa și, în special, regiunea noastră. Sunt ferm angajat față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO.”
Sursele indică faptul că premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, care era considerat favorit în cursa pentru conducerea NATO, întâmpină dificultăți în strângerea suficientelor voturi, din cauza opoziției unor aliați din estul Europei, printre care Bulgaria, Ungaria, Turcia și România. Această informație a fost confirmată și de către Bloomberg în luna precedentă.
Programele „România normală” și „România educată” – un eșec total pentru Klaus Iohannis
Cele două programe inițiate de președintele țării – România educată și România normală – sunt un eșec total. Rata abandonului școlar e în plină creștere, la fel ca și analfetismul populației. Iar normalitatea este un lucru mult prea îndepărtat atunci când prețurile o iau razna, trăiești în inflație și sub amenințarea ei, iar clasa politică este doar o tarabă la care se ceartă zilnic politicienii. Promisiunile „fără PSD” sunt doar un mit, Klaus Iohannis aducând partidul pe care promitea alegătorilor că nu-l va aduce la guvernare, la guvernare, în doar doi ani de mandat.
Președintele „României normale” nu a reușit să dea un singur interviu în timpul celui de-al doilea mandat presei, în schimb s-a făcut remarcat prin călătoriile sale cu avioanele de lux ale lumii și bineînteles, așa cum îi stă bine unei „Românii normale” a secretizat costurile de deplasare. Același președinte și-a pregătit pentru retragere o supervilă de lux, a cărei renovare costă nouă milioane de euro, cam cât ridicarea a 10 școli de la zero.
Klaus Iohannis este președintele României care beneficiază de cel mai scăzut nivel de încredere al populației – la ultimul sondaj fiind în jur de 8%.
Declarațiile integrale ale lui Klaus Iohannis:
- Sunt două decenii de când România e membră NATO, care de 75 de ani promovează democrația și libertatea și a dezvoltat o rețea vastă de parteneri
- Valorile cardinale ale Alianței, statul de drept, respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale, sunt busola care ne-a ghidat către consolidarea democrației
- Umbrela NATO ne-a oferit cele mai puternice garanții de securitate din istorie
- Un conflict militar în Europa e o realitate care în urmă cu câțiva ani părea improbabilă. Rusia se arată o amenințare de lungă durată pentru continentul nostru
- Frontierele NATO capătă o importanță capitală, iar întărirea flancului estic va rămâne o prioritate pe termen lung
- România a dovedit că e un pilon de stabilitate și securitate în regiune. Ca prioritate majoră am inițiat cu toate partidele un pact național pentru alocarea a 2% din PIB pentru apărare, iar acum am ajuns la 2,5% din PIB
- Suntem printre aliații care au înțeles și și-au asumat de la început acest angajament. România contribuie la toate misiunile NATO, contribuim în Balcani, la securitatea Mării Negre, susținem necondiționat Ucraina
Războiul de la granită
- În CSAT am adoptat strategii și măsuri ca armata să se modernizeze complet și în același ritm cu aliații nostri
- Avem o vecinătate complicată cu Rusia și ne-am pregătit temeinic. România nu s-ar fi putut dezvolta economic, nu ar fi putut atrage investitori fără garanții solide privind securitatea națională. Iar aceste garanții sunt direct legate de apartenența la NATO.
- România e un membru respectat în UE și NATO, e un statut câștigat în ultimii ani dând dovadă de predictibilitate strategică, respect nemijlocit față de valorile fundamentale ale UE și NATO
- Am acționat constant pentru a apropia cât mai mult cele două maluri ale Atlanticului pentru că relația transatlantică e esențială
- Cred că e momentul ca România să își asume o și mai mare responsabilitate, e o aspirație legitimă a unui stat care a avut transformări radicale
- Ne aflăm într-un context de securitate în care cred că este momentul ca țara noastră să-și asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euro-atlantice.
- Este o aspirație legitimă a unui stat care a cunoscut în ultimele două decenii transformări radicale și care ar putea contribui cu această experiență la conturarea unei noi viziuni asupra modului în care putem răspunde rapid și eficient unei game variate și complexe de provocări și amenințări.
- Avem o înțelegere profundă, inclusiv din perspectiva provocărilor istorice cu care s-a confruntat regiunea noastră, asupra actualei situații de securitate, situație dezechilibrată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Totodată, cred că NATO are nevoie, la rândul său, de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale.
Contribuția Europei de Est la NATO
- Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO.
- Cu o reprezentare echilibrată, puternică și influentă din această regiune, Alianța va putea lua cele mai bune decizii, care să răspundă nevoilor și preocupărilor tuturor statelor membre.
- Pentru toate aceste motive, am decis să intru în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO.
- Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO.
Sursa foto : geodef.ro