Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au desfășurat controale la aproape 200 de stații de carburant din rețeaua OMV–Petrom în întreaga țară, în decurs de două zile. Conform site-ului News.ro, amenzi în valoare totală de 340.000 de lei au fost impuse pentru neregulile descoperite, iar 11 stații au fost închise temporar.

Stațiile OMV Petrom care au fost temporar închise în urma inspecțiilor ANPC vor fi redeschise imediat ce toate cerințele impuse de ANPC sunt îndeplinite. Până în prezent, trei dintre acestea au fost redeschise, au precizat reprezentanții companiei, la solicitarea Agerpres. „La începutul acestei săptămâni, ANPC a inițiat controale în rețeaua noastră de stații din România, cu peste 200 de inspecții într-o singură zi.

Acestea au vizat, în principal, produsele comercializate în magazinele din stații, starea mobilierului, curățenia etc. În urma inspecțiilor, s-au evidențiat o serie de deficiențe, cum ar fi: gheață în frigidere, praf pe unele rafturi, prezența cristalelor de zahăr în miere, eticheta incorectă pe baxul de zahăr etc. Deși controalele au vizat, în principal, zona de magazine, ANPC a decis oprirea temporară a întregii activități în 11 stații de distribuție. Stațiile vor fi redeschise imediat ce toate condițiile impuse de ANPC vor fi îndeplinite. Până în prezent, trei dintre acestea au fost redeschise”, a subliniat sursa citată.

Acțiune amplă de control a stațiilor austriece OMV-Petrom

În ceea ce privește pompele, reprezentanții OMV-Petrom au menționat că acestea sunt supuse verificărilor și aprobărilor periodice de către autoritatea de stat responsabilă cu verificarea și autorizarea metrologică a pompelor de carburant, respectiv Biroul Român de Metrologie Legală (BRML). „Până în acest moment nu au fost identificate abateri de la normele impuse de legislația specifică”, au subliniat aceștia.

Reprezentanții ANPC au comunicat marți, printr-un comunicat de presă, că au început o acțiune amplă de control la nivel național, vizând respectarea legislației în vigoare în stațiile de carburant din rețeaua OMV – Petrom.

Până în acest moment, comisarii ANPC au verificat 197 de stații, iar acțiunea este în curs la majoritatea acestora. „Această acțiune amplă are ca scop dorința noastră permanentă de a învăța de la cei mai buni. Așa cum am constatat în ultima perioadă, mai multe state europene ne atrag atenția că încă nu suntem pregătiți să accedem la toate sistemele lor. În urma acțiunii, ne dăm seama că nici operatorii economici de marcă nu sunt pregătiți pentru țara noastră, așa cum ne așteptam. ‘Cel fără păcat să arunce prima piatră’, spune religia creștină. Le oferim acest studiu de caz pentru a ne ajuta să înțelegem dacă le plac imaginile realizate în cadrul acțiunii”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Abateri constatate de ANPC

Principalele abateri constatate au inclus: lipsa etichetelor de preț ale produselor de pe rafturi, utilizarea agregatelor frigorifice neigienizate, pompe de carburant cu uzură avansată și murdare, manometre fără verificare metrologică, produse neetichetate sau cu data limită depășită, utilaje și ustensile neigienizate sau uzate, comercializarea produselor fără afișarea prețurilor corecte, nerespectarea regimului promoțiilor etc.

Pentru neregulile constatate până în prezent, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 340.000 de lei și au fost emise cinci avertismente. În plus, au fost retrase definitiv de la comercializare produse în valoare de peste 30.000 lei. ANPC a decis, de asemenea, oprirea temporară a activității pentru 11 stații până când deficiențele sunt remediate și a propus închiderea temporară a unei stații de carburant pentru o perioadă de până la 6 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.