Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri legea privind reducerea risipei alimentare. Această lege va permite consumatorilor să beneficieze de prețuri reduse la alimente înainte de data expirării și va simplifica procedura prin care organizațiile neguvernamentale pot primi alimente cu grad redus de perisabilitate.
Legea promulgată de șeful statului modifică și completează Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată ulterior cu amendamente.
Scopul legii este de a organiza activitatea tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar la nivel național și de a lua măsuri pentru reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea lor către persoanele defavorizate și conectarea producătorilor locali cu distribuitorii și comercianții din România.
Diana Buzoianu, deputată USR și coinițiator al proiectului de lege, a declarat că în România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge la cei care suferă de foame, cum ar fi miile de copii care se culcă flămânzi în fiecare zi. Legea a fost elaborată de la început de un grup transpartinic de lucru, iar după doi ani de negocieri a obținut un vot final favorabil.
Principalele aspecte ale legii risipei alimentare
- Reducerea birocrației: simplificarea procedurii pentru organizațiile neguvernamentale de a primi alimente cu perisabilitate redusă.
- Crearea unei platforme naționale pentru raportarea datelor privind risipa alimentară de către operatori, gestionată de Ministerul Agriculturii.
- Obligarea magazinelor, restaurantelor, cantinelor și autorităților care gestionează alimente să aplice cel puțin două măsuri enumerate de lege înainte de a arunca alimentele.
Măsurile pe care operatorii economici sau autoritățile le pot implementa includ reducerea prețului la alimente înainte de expirare, donarea alimentelor, transferul alimentelor pentru hrănirea animalelor sau utilizarea lor în compost.
Această lege va avea un impact semnificativ în România, unde cantitățile de alimente aruncate sunt mari în ciuda unui câștig mediu mai mic decât în Vestul Europei. Legea oferă un cadru legal clar și simplu, astfel încât surplusul de alimente să ajungă la cei care au nevoie și reduce birocrația pentru antreprenori. Unul dintre obiectivele legii este înjumătățirea risipei alimentare pe cap de locuitor până în 2030, conform angajamentelor asumate de România la nivel internațional.
De asemenea, legea impune anumite obligații autorităților și instituțiilor administrației publice, cum ar fi întocmirea unei strategii naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, actualizată la fiecare cinci ani, și implementarea măsurilor de luptă împotriva risipei alimentare acolo unde sunt gestionate produse alimentare. De asemenea, se instituie obligația de a crea materiale informative pentru operatorii economici în vederea prevenirii și reducerii risipei alimentare.