Noi, USR PLUS, am făcut tot posibilul pentru a ne informa din surse cât mai credibile în legătură cu criza globală care se întâmplă în acest moment și care sunt cele mai inteligente măsuri care pot fi luate.

Din păcate, singura acțiune care oprește EFICIENT răspândirea virusului este distanțarea socială. Adică oamenii să interacționeze cât mai puțin. Să stea în casă cât mai mult timp posibil. Dacă majoritatea românilor și-ar limita interacțiunile… atunci extinderea virusului ar putea fi ținută sub control.

Dar câtă vreme frecventăm zone aglomerate, dacă respirăm același aer cu oameni care au contactat coronavirusul, atunci în puțin timp îl vom lua și noi.

Pe de altă parte, dacă reușim să facem acest efort, dacă putem să ne limităm la maximum interacțiunile în următoarea perioadă… atunci și doar atunci vom putea ține situația în frâu.

Nu trebuie să ne panicăm și nici să luăm măsuri disperate. Trebuie să fim uniți și să înțelegem că acest coronavirus sare de la om la om. Și dacă noi ca țară, ca județ, reușim să reducem aceste interacțiuni la minim – atunci cred că vom trece destul de elegant peste această criză.

CONDIȚIA este să fim uniți. Lucrurile care ne despărțeau până acum nu mai contează deloc. Ce contează este să fim bine informați și să-și facă fiecare partea.

Există totuși măsuri care trebuie luate URGENT la nivel național, măsuri despre care nici măcar nu se vorbește acum.

Am dat recent un telefon la Ministerul Sănătății (linia de informare publică). Am vrut să aflu cum sunt organizați voluntarii – adică oamenii care fac cumpărături pentru vecinii și prietenii mai în vârstă care practică ”distanțarea socială”.

Dacă eu vreau să fac voluntariat, merg de capul meu la magazine, fără măsuri de protecție, fără un instructaj?

👉 Răspunsul primit este că în acest moment oamenii se pot baza doar pe vecini și prieteni, pentru că nu există un sistem centralizat care (1) să-i ajute pe cei aflați în autoizolare sau (2) să gestioneze și să organizeze acțiunile voluntarilor pentru ca aceștia să nu devină – accidental – vectori de transmitere a virusului.

Voluntarii intră în contact direct cu o mulțime de persoane vulnerabile. Aceștia au nevoie de un minim de instruire și de o procedură de siguranță pe care să o urmeze. Altfel riscăm ca ajutorul nostru să facă mai mult rău decât bine!

E nevoie urgentă să ne responsabilizăm și să oferim soluții reale pentru oamenii vulnerabili.

👉 Trebuie urgent pus la punct un Call Center Național, unde oamenii pot cere ajutorul pentru aprovizionare sau unde voluntarii să își poată oferi ajutorul.

Până atunci, dacă doriți să faceți voluntariat și să îi ajutați pe cei din jurul vostru, vă sfătuiesc foarte puternic să nu faceți asta decât pentru vecini. Practic, în cadrul ajutorului pe care îl dați ar trebui totuși să limitați numărul de oameni cu care interacționați… pentru a nu transmite accidental virusul dintr-o zonă în alta (dintr-un cartier în altul de exemplu).

Fiecare primărie va trebui să coreleze logistic acțiunile de voluntariat cu cei care cer ajutorul. După caz, primăriile ar putea apela la jandarmerie, pompieri sau poliția locală pentru a putea ajuta cât mai mulți oameni.

Aceste lucruri trebuie puse la punct chiar acum, deoarece cererea va fi probabil mult mai mare în una sau două săptămâni.

China a reușit să construiască un spital întreg în doar cîteva zile. Putem și noi să ne organizăm puțin.

Am încredere în județul meu că va fi un exemplu pentru toată România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.