Prima ediție a Maratonului Resuscitării din Timișoara va avea loc sâmbătă, 16 noiembrie a.c., în ansamblul mixt Iulius Town și va fi organizată de Fundația pentru SMURD în parteneriat cu UPU-SMURD Timișoara și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș.

Peste 50 de medici, paramedici, instructori formatori și voluntari, cu peste 30 de manechine de resuscitare, vor prezenta manevrele de resuscitare într-un maraton de 9 ore fără întrerupere, exercițiu de instruire care urmărește să aibă o amploare fără precedent în regiune. Cursurile vor fi susținute gratuit atât în limba română, cât și în engleză pentru publicul străin care dorește să învețe cum poate salva o viață. Anual, în Europa, mor, în medie, peste 350.000 de oameni în urma unui stop cardiorespirator, aproximativ 80% dintre aceste cazuri având loc la domiciliu.

Startul Primei ediții a Maratonului Resuscitării din Timișoara va fi dat la ora 12.00, în zona Intersport din Iulius Mall Timișoara, parte integrată a proiectului mixt Iulius Town. Modulul de instruire durează 30 de minute și cuprinde manevrele de resuscitare pentru cele trei categorii principale de victime, adult, copil și sugar, accentul fiind pus pe exersarea acestor manevre de către publicul participant, fiecare punct de instruire fiind dotat cu manechine profesioniste de resuscitare. Cursurile se adresează persoanelor de orice vârstă, inclusiv copiilor. Modulele de instruire se vor succeda fără încetare între orele 12.00 și 21.00. În cadrul evenimentului vor fi expuse mai multe autospeciale de intervenție și echipamente ale ISU Timiș.

„Participând la Maratonul Resuscitării veți avea ocazia să învățați despre importanța vitală a acțiunilor dumneavoastră în minutele scurse de la instalarea stopului cardiorespirator și până la sosirea echipajelor de urgență. Prin învățarea manevrelor de resuscitare veți putea reuși, ca în situația nefericită în care vă veți confrunta cu o persoană dragă intrată în stop cardiorespirator, să deveniți din spectatori, salvatori. Vă așteptăm pe 16 noiembrie, în centrul comercial Iulius Town, să învățați cum puteți salva o viață!”, declară dr Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și Președinte al Fundației pentru SMURD.

Maratonul Resuscitării a fost lansat în anul 2015 și a pornit ca o inițiativă a studenților mediciniști voluntari SMURD din Cluj-Napoca. Până în prezent, în cadrul edițiilor organizate în Cluj-Napoca, au fost instruite, în total, aproximativ 5.000 de persoane. În mai anul acesta, Fundația pentru SMURD a organizat prima ediție în București, reușind instruirea a peste 1200 de oameni, urmată de o primă ediție și în Constanța, în luna septembrie, în cadrul căreia peste 800 de participanți au învățat cum pot salva o viață.

Potrivit Consiliului European al Resuscitării (European Resuscitation Council), organismul care stabilește standardele de resuscitare în medicina de urgență la nivel european, peste 50% dintre decesele survenite în urma stopului cardiorespirator ar putea fi prevenite, iar viețile salvate, dacă cetățenii ar cunoaște manevrele de resuscitare și dacă, în spațiile publice, ar fi montate mai multe defibrilatoare. De asemenea, demararea manevrelor de resuscitare în primele 4 minute de la instalarea stopului cardiorespirator crește semnificativ șansele de supraviețuire ale victimei, lipsa acestora în primele 4 – 6 minute poate produce leziuni cerebrale, la peste 6 minute, apariția leziunilor cerebrale este foarte probabilă, iar, la peste 10 minute de stop cardiorespirator neasistat de manevre de resuscitare, se instalează moartea cerebrală. Mai multe detalii despre eveniment aici.

Fundația pentru SMURD

Este o organizație non-guvernamentală, înființată în anul 2006, ca persoană juridică privată, non-profit, apolitică, independentă de orice altă instituție sau persoană, română sau străină. Fundația sprijină dezvoltarea sistemului integrat medical și tehnic de urgență și prim ajutor și susține, prin toate proiectele sale, activitatea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD). Activitatea Fundației se desfășoară prin intermediul unor parteneriate durabile între instituții abilitate precum Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Unitatea Specială de Aviație), Ministerul Sănătății, administrațiile publice locale și alte companii și organisme responsabile sau dornice să se implice în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.