FEST-FDR2017 propune spectatorilor un week-end plin de evenimente, două zile pline, două zile care demonstrează, dacă mai era nevoie, extrema diversitate a festivalului și marea sa deschidere înspre toate aspectele care conturează profilul individual și social al omului contemporan.

Astfel, sâmbătă, 20 mai, de la ora 21, la Sala 2, compania clujeană Váróterem Projekt  prezintă Marți – spectacol choirtemporan, performance care îmbină drama și comedia neagră, ironic, la limita teatrului absurd, vorbind, de fapt, despre viață. Ideea pe care o subliniază  realizatorii spectacolului – Csepei Zsolt, Sipos Krisztina și echipa – este că singurul lucru pe care ne putem baza este imaginația. În rest, totul este relativ.

Spectacolul este precedat, de la ora 20,30, în foaierul Sălii 2, de o foarte interesantă lansare de carte despre unul dintre regizorii care au marcat regia de teatru românească – Alexandru Tocilescu, volumul, apărut sub egida Fundației Culturale „Camil Petrescu”, fiind prezentat de teatrologul Oana Borș.

De asemenea, în aceeași idee a multitudinii de perspective ale conceptului identitate, Teatrul Național din Timișoara prezintă, în afara festivalului, în aceeași zi, de la ora 18, în Sala Mare, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, comedia românească prin excelență, spectacol semnat de Ada Lupu Hausvater.

Duminică, 21 mai, de la ora 17, la Studio „Uțu Strugari” publicul are șansa  reîntâlnirii cu Gheorghe Visu, Mihaela Teleoacă și Lucian Pavel într-un spectacol marca Matei Vișniec – Nina sau Despre fragilitatea pescărușilor împăiați, o posibilă urmare a celebrei piese cehoviene Pescărușul. Spectacolul Teatrului de Comedie, în regia lui Alexandru Maftei, recreează universul cehovian în întreaga sa duioșie: „Cortine se ridică și cad în fața personajelor pe care A .P. Cehov le-a lăsat în seama scenei de mai bine de 100 de ani. Pentru Matei Vișniec, catifeaua grea nu le întrerupe existența, cortina cade imperfect și dramaturgul vede, fără surprindere, cât de prost trage Konstantin Gavrilovici Treplev. Atât de prost, încât și a doua lui tentativă de sinucidere eșuează răsunător și face posibilă reîntâlnirea, după douăzeci de ani, cu Nina și cu tot ce a atins amorul bolnav pentru ea…”, notează regizorul Alexandru Maftei.

Tot duminică, de la ora 19,00, la Sala 2, Centrul de Proiecte Culturale București – ARCUB  prezintă spectacolul Obsesii de Claudiu Sfirschi–Lăudat, în regia lui Yannis Paraskevopoulos, o fascinantă întâlnire cu un univers feminin fracturat, cu o identitate în criză, o partitură de forță pentru o actriță pe măsură – Cerasela Iosifescu.

Prima săptămână de festival se încheie cu un eveniment special. Teatrul Național extinde spațiul de spectacol al Sălii 2 în parc – Parcul Civic, transformându-l într-o fabuloasă scenă de concert pe care va urca una dintre cele mai vizionare trupe din România: Subcarpați. Duminică, de la ora 21,30, împreună în parcul din jurul Sălii 2, vom putea spune din nou că „oamenii sunt încă frumoși”. Concertul, unul dintre evenimentele outdoor ale festivalului,  se înscrie, în egală măsură, în „Open Air Hall” – program de interacțiune culturală prin care Teatrul Național oferă spectacole în aer liber – atât publicului său, cât și unui public întâmplător, încă necunoscut. Accesul la concertul Subcarpați este liber.

FEST-FDR2017, eveniment organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” și susținut de Primăria și Consiliul Local Timișoara, continuă și săptămâna viitoare cu spectacole de teatru, de dans, în aer liber, itinerante etc., transformând orașul într-o destinație culturală excepțională.

Biletele la toate spectacolele din cadrul FEST-FDR2017 pot fi achiziționate, în limita locurilor disponibile,  de la Agențiile Teatrului Național (agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și agenția „Sala 2”, Parcul Civic), în fiecare zi între orele 11 – 19 sau online, pe www.tntimisoara.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.