Timișoara intră în cea de-a doua săptămână de FEST-FDR. Spectacole care oferă întrebări, care dau posibile răspunsuri, spectacole care, fiecare în felul lui, deschid spații de comunicare, spații de întâlnire, spații de evoluție. Festivalul, organizat de Teatrul Național și susținut de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Timișoara, reflectă în cel mai concret mod direcțiile actuale ale spectacolului de teatru pe text românesc, precum și contextul artistic european  în care acestea se dezvoltă.

După concertul uneia din cele mai vizionare trupe românești, Subcarpați, eveniment cuprins în „Open Air Hall” (program de interacțiune culturală prin care Teatrul Național oferă spectacole în aer liber – atât publicului său, cât și unui public întâmplător, încă necunoscut), care a adunat duminică seara în Parcul Civic mii de oamnei, luni, 22 mai, de la ora 21, în Sala 2, ARCUB și Asociația Piese Refractare din București prezintă cel mai recent spectacol semnat de Gianina Cărbunariu – Artists Talk. Spectacolul reprezintă o incursiune într-o zonă mai puțin expusă analizei publice: etica în creația artistică. Spectacolul Gianinei Cărbunariu pune problema poziționării artistului față de probleme politice și sociale ale timpului său, într-o societate în care imaginea publică are un rol extrem de important.

În același spirit al spectacolelor plasate sub semnul unui concept – identitatea –  luni, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari”, Teatrul Național din Timișoara prezintă spectacolul Oxigen de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Alexandru Mihaescu, un spectacol fascinant despre căutarea de sens într-un univers derutant.

Marți, 23 mai, de la ora 18, FEST-FDR invită publicul la un spectacol aparte: București 41 Tur – Retur de Alexandru Berceanu, Andreea Chindriș și Alexa Băcanu, o producție a Teatrului Evreiesc de Stat din București. Spectacolul începe în Sala Mare a Teatrului Național, itinerând, împreună cu publicul, de la Sinagoga de pe strada Mărășești  în alte spații ale teatrului. În acest fel, spectacolul cunoscutului regizor Alexandru Berceanu re-creează un parcurs inițiatic, un periplu mintal într-o lume care pare că, la fel ca în Bucureștiul pogromului din 1941, își pierde sensul și identitatea.

Tot marți, de la ora 21, la Sala 2, FEST-FDR2017 provoacă întâlnirea publicului cu un spectacol de excepție: Însemnările unui nebun, după Gogol, o producție a celebrului teatru Katona József din Budapesta. Spectacolul este în limba maghiară, cu supratitrare în limba română. Suntem nebuni sau lumea a luat-o razna? – aceasta este întrebarea lui Gogol, la fel de actuală astăzi ca acum aproape 200 de ani.

Ziua de festival se încheie în fața Teatrului Național, la ora 22, când Compania Ballet Peljocaj din Franța prezintă spectacolul G.U.I.D. – Groupe Urbain d’Intervention Dansée, cu extrase din creațiile celebrului coregraf francez. Artiștii dezvăluie trecătorilor universul estetic al acestui important coregraf, precum și credința acestuia că dansul aparține și trebuie oferit tuturor. Spectacolul face parte din programul France danse – Orient-express și este prezentat cu sprijinului Institutului Cultural Francez.

La fel ca celelalte spectacole în aer liber, accesul publicului la spectacolul G.U.I.D. este gratuit. Pentru spectacolele programate în sălile Teatrului Național, biletele pot fi achiziționate, în limita locurilor disponibile,  de la Agențiile Teatrului Național (agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și agenția „Sala 2”, Parcul Civic), în fiecare zi între orele 11 – 19 sau online, pe www.tntimisoara.com.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.