timisoara lumina noapte strazi
Credit foto: Raul Jichici

Seria evenimentelor frumoase continuă în Timişoara. În anul 2016, municipiul Timişoara şi întregul Banat serbează trei secole de la eliberarea de sub dominaţia turco-otomană. Prin acest important moment istoric, ţinutul nostru şi-a redobândit locul binemeritat în Europa.

Anul 1716 reprezintă momentul începutului epocii moderne pentru toată zona Banatului, iar în acest an, cel mai progresist oraş al României sărbătoreşte 300 de ani de lumină.

Suntem, aşadar, într-un an aniversar, unul cu o importanţă majoră, care ne va reconecta cu valorile şi istoria mai mult sau mai puțin cunoscute ale Timișoarei. Aceste două momente importante dovedesc, o dată în plus, armonia noastră în diversitate, deschiderea, multiculturalismul şi implicarea întregii comunităţi în reuşita proiectelor comune majore. 18 octombrie a fost declarată zi de importanţă locală prin HCL 359 din 25.10.2011. Revenind în trecut, 18 octombrie 1716 este ziua în care prinţul Eugeniu de Savoya, eroul care a schimbat istoria Europei, elibera cetatea Timişoara după 164 de ani de stăpânire otomană. De atunci şi până în prezent, Timişoara a cunoscut o dezvoltare fără precedent, pe toate planurile, devenind un oraş al premierelor. Timişoara a fost primul oraş din Europa cu străzile iluminate electric (1884), a avut primul spital municipal al monarhiei habsburgice(1745) şi tot aici a circulat primul tramvai electric din România (1899). Timişoara este oraşul din care a început Revoluţia din decembrie 1989, care a adus libertatea tuturor românilor şi care are cea mai întinsă arie protejată de monumente istorice din România, cu peste 14 000 de clădiri de patrimoniu.

Odată cu dobândirea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, anul 2016 este un an de triumf pentru oraşul nostru, care va străluci pe marea scenă culturală a Europei şi în anii ce vor urma.

Aniversarea a 300 de ani de lumină este un prilej de a conştientiza, o data în plus, moştenirea culturală imensă pe care o are urbea de pe Bega. Municipalitatea timişoreană a pregătit, împreună cu instituţii culturale, confesionale şi administrative, în perioada 12 – 18 octombrie, un program special dedicat acestei aniversări:

12 octombrie
Palatul Episcopal Romano-Catolic din Timişoara

16.00 Vernisajul expoziţiei jubiliare: ,,Timişoara 1716. Începuturile unui oraş european’’. Expoziţia va avea loc chiar în ziua în care, acum trei veacuri, garnizoana otomană a Timişoarei capitula în faţa oştilor creştine.

14 octombrie
Piaţa Unirii
17.00 Expoziţie Medievalum: arme, veşminte cavalereşti, instrumente muzicale specifice, dispozitive de tortură specifice perioadei medievale
18.00  Spectacol de teatru, muzică medievală şi dansuri „Timişoara 300”
19.00  Concert Peregrinii

15 octombrie
Piaţa Unirii
12.00 Expoziţie Medievalum: arme, veşminte cavalereşti, instrumente muzicale specifice, dispozitive de tortură specifice perioadei medievale

Piaţa Libertăţii
20.00 „Timişoara 300 de ani de lumină” – Concert simfonic extraordinar organizat de Filarmonica ,,Banatul’’ Timişoara şi Primăria Municipiului Timişoara, în colaborare cu Asociaţia Eugeniu de Savoya şi Consiliul Judeţean Timiş

16 octombrie
Piaţa Libertăţii
11.00 – Paradă de costume medievale şi demonstratii de luptă specifice secolului XVIII

Piaţa Unirii
12.00 Expoziţie Medievalum: arme, veşminte cavalereşti, instrumente muzicale specifice, dispozitive de tortură specifice perioadei medievale
19.00  Concert Lupus Dacus

18 octombrie
Str. Eugeniu de Savoya nr. 24

17.00 Marcarea a 300 de ani de la intrarea lui Eugeniu de Savoya în Cetatea Timişoarei. Se vor dezveli două plăcuţe memoriale amplasate pe casa în care a locuit prinţul Eugeniu de Savoya, eliberatorul Timişoarei. Casa este situată pe locul fostei porţi de intrare în Cetatea Timişoarei, „Poarta Forforoza”. Prin această poartă au intrat trupele austriece conduse de Eugeniu de Savoya şi i-au alungat pe turci. În urma sistematizării din 1817, „Poarta Forforoza” a fost demolată şi din cărămizile porţii s-a construit o nouă clădire cu două etaje, care păstrează şi acum deasupra intrării imaginea „Porţii Forforoza”.

14-15 octombrie
Aula Academiei Române Timişoara,
bulevardul Mihai Viteazul nr. 24
09.00 Sesiune Ştiinţifică Internaţională ,,1716 – Timişoara – 2016. O istorie europeană’’, organizată de Academia Română filiala Timişoara, în colaborare cu Primăria Municipiului Timişoara.

Articolul precedentBen-Oni Ardelean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, pe tema respingerii definitive a proiectului de recomandare APCE privind maternitatea de substituție
Articolul următorDe la Timișoara la Marea Neagră cu avionul. Vezi de când se introduc noile curse aeriene

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.