În cadrul Facultăţii de Arhitecturăşi urbanism din Politehnica timişoreană în anul universitar 2010-2011 şi-a început activitatea o nouă specializare, în sistem Bologna (licenţă 3 ani + master 2 ani) intitulată „Mobilier şi amenajări interioare”, cu o cifră de şcolarizare de 40 locuri (30 bugetate şi 10 cu taxă) în prezent acreditată.
poza 1 (2)Formarea de specialişti în designul interioarelor a devenit o necesitate stringentă pentru România, ţară aflată într-o etapă de restructurare economică unde, alături de construcţiile noi, se derulează lucrări în domeniul reamenajării şi reabilitării celor existente. Toate ţările care aspiră la o dezvoltare normală dispun de instituţii specializate de învăţământ superior unde se formează specialişti în domeniul designului de interior.

Tendinţa actuală ]n arhitectura de interior şi design nu este de a promova un produs singular, ci în primul rând o „imagine”, care presupune o ambianţă în care se încadrează produsul (o ambianţă interioară care conţine toate elementele constitutive: mobilier, elemente de decoraţie, obiecte de uz curent, iluminat, vestimentaţie etc). Acesta este motivul pentru care un astfel de învăţământ îşi găseşte perfect locul într-o şcoală de arhitectură

Între diversele modele de formare a specialiştilor în arhitectura interioarelor şi design, se are în vedere cea în care formarea este corelată cu arhitectura generală, ca fiind mai apropiată de cerinţele şi posibilităţile noastre actuale. Alegerea în cazul nostru a acestei specializări se bazează atât pe tradiţie şi continuitate, cât mai ales, pe prezenţa cadrului material, organizatoric şi a unui valoros corp profesional la actuala specializare de „Arhitectură”  din cadrul facultăţii.
poza  2
Învăţământul superior de arhitectură a introdus încă de la început în programa sa, studiul arhitecturii interioarelor şi mai târziu al designului, gândit ca o specializare în ultimii ani de studiu a arhitectului generalist, alături de cele de urbanism, restaurări sau tehnologie arhitecturală. Pentru aprofundarea acesteia s-au format cadre didactice specializate în domeniu, unde, alături de arhitecţi activează artişti plastici şi designeri industriali, sunt utilizate spaţiile de învăţământ ale departamentului, laboratorul de informatică şi s-a creat un fond de carte specializat în cadrul bibliotecii facultăţii.

Un număr insuficient de arhitecţi specializaţi în „arhitectura interiorului” ocupă astăzi posturi în atelierele de proiectare, în învăţământul profesional şi superior, în industriile producătoare de materiale, subansambluri pentru construcţii şi obiecte cu rol ambiental, în uniunile profesionale cu implicaţii în corelarea cu arhitectura – ştiinţa ordonatoare de spaţii – care contribuie la formarea unei mentalităţi specifice, element la fel de important ca şi pregătirea profesională propriu-zisă. Aceasta presupune sinteză şi interdisciplinaritate, specializare în multiculturalitate, corelarea dintre domeniile tehnice şi cele umaniste, dintre aspectele funcţionale şi cele estetice, orientarea în timp şi spaţiu.

În profilul profesional al arhitectului de interior vor intra activităţi de proiectare specifice, promovarea de produs, îndrumare, coordonare, avizare şi conlucrare cu industriile producătoare de materiale, subansambluri, mobilier şi obiecte care contribuie la realizarea ambianţei spaţiului arhitectural, evaluarea şi comercializarea de obiecte ce intră în categoria „antichităţi” etc.

Admiterea la programul de licenţă constă într-o probă de desen tehnic şi liber cu durata de 4 ore, pe cite-ul facultăţii fiind prezentate exemple ale subiectelor din sesiunile  anilor anteriori

Licenţa se continuă cu un masterat de 2 ani intitulat „Tendinţe noi în arhitectura de interior” la care pot participa absolvenţii unei licenţe de orice profil, dar care au abilităţi  şi cunoştinţe de desen tehnic şi  reprezentări grafice pe calculator.

Admiterea candidaţilor la programul de master, se desfăşoară pe baza unui interviu, însoţit de un portofoliu sau o mapă de planşe cu lucrări în domeniu.

Sperăm că această nouă specializare, structurată în licenţă şi masterat, va diversifica şi nuanţa paleta direcţiilor profesionale pregătite în cadrul Universităţii „Politehnica” din Timişoara, contribuind la prestigiul acesteia.

ALEGÂND ACEASTĂ SPECIALIZARE VĂ ASIGURĂM CĂ NU VEŢI REGRETA!

Prof. dr. arh. Cristian Dumitrescu, coordonator specializare

Articolul precedentSi Maria Grapini plange … cateodata
Articolul următorPND Timiș – Militează pentru transparentă în administrație

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.