r_promo_-restart_s2_-2016_3Timișoara a moștenit un fond construit extrem de valoros, cu un număr impresionant de imobile situate în zone istorice (cu alte cuvinte, clădiri de patrimoniu sau clădiri din zone de protecție). Vorbim despre construcții ample, maiestuoase, bogat ornamentate, cu istorii ale unor familii de vază în spate, aflate în stare de degradare, majoritatea. Doar un procent infim din totalul lor, au fost readuse la viață, prin restaurare. Iar peste 10% din totalul clădirilor de patrimoniu sunt distruse iremediabil. Dincolo de problema banilor pentru acțiuni de întreținere, reparații sau restaurare, o problemă stringentă este cea a lipsei personalului instruit, dar și a ofertelor de specializare interdisciplinară în domeniu, la nivel regional.

E o străveche uzanță ca bunurile, moștenire de familie, să se păstreze cu grijă pentru a fi transmise de părinți copiilor, și de către aceștia, mai departe, generațiilor ce vor urma. Legislația prevede clar dreptul de moştenire al descendenţilor, având ca obiect o transmisiune de patrimoniu, al cărui înțeles este un complex de drepturi şi obligaţii, luate împreună.

Dincolo de aspectele materiale, pecuniare sau… de drept, moștenirea comportă conotațiile simbolice ale unei legături generate, spre exemplu, de un cumul de valori, o afinitate de gusturi care reprezintă, de fapt, o comuniune în idealuri și gândire.

Când vorbim însă despre patrimoniul construit, aceasta legătură, brusc, devine neclară. Oare, e al meu pentru că apare în C.F. (cartea funciară), e al orașului, pentru că nu se poate interveni decât cu autorizație de la Primărie sau e al țării, doar îl vedem în albume foto, filme documentare, etc…?! Însăși terminologia restaurare de arhitectură este, pentru oamenii de pe stradă, o sintagmă abstractă, ca să nu mai vorbim despre operațiunile complexe pe care aceasta le implică!

Discrepanţele majore între provocările curente şi oportunităţile concrete de formare în domeniul restaurării, comunicarea deficitară între instituţii, legislaţia şi reglementările incomplete au ca efect existența unui număr mic de profesionişti cu expertiză şi experienţă, și pe cale de consecință, se ajunge la lucrări efectuate de muncitori neinstruiți și ulterior, la programe de analiză şi control ineficiente şi intervenţii neconforme cu standardele.

Rezultatul este distrugerea patrimoniului construit prin alterarea calităţii şi valorii sale, până la distrugere iremediabilă, cu consecinţe asupra identităţii culturale naţionale.

Într-un demers de sensibilizare a comunităţilor locale, de informare şi de pregătire a persoanelor cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul restaurării de arhitectură şi intervenţiilor pe clădiri istorice, Asociaţia Expose Architecture continuă seria de cursuri (re)START! PRACTICI DE RESTAURARE.

După finalizarea cu succes a primei ediţii derulate în vara acestui an, vineri, 30 septembrie va avea loc AVANPREMIERA – lansarea Sesiunii II/2016, cu titlul ”Regenerare urbană prin restaurare de arhitectură” și derulare în perioada 21.10.2016 – 30.10.2016.

Evenimentul se va desfășura începând cu ora 15:00, pe platoul stăvilarului de la City Business Centre Timișoara şi va consta în:

  • Conferință de presă
  • Prezentarea cursurilor și anunțarea profesorilor invitați
  • Deschiderea înscrierilor de participare la curs

Sunt invitați toți factorii direct implicați în procesul complex al restaurării de arhitectură: administrație, arhitecți, ingineri, proprietari de clădiri vechi şi monumente istorice, firme de construcții, producători / distribuitori materiale de construcții, administratori ai asociațiilor de proprietari, ONG uri cu activități în domeniu, etc…

Deschiderea înscrierilor la curs, numărul de locuri disponibile precum și detalii legate de eveniment se vor anunța la AVANPREMIERĂ!

(Re)START! PRACTICI DE RESTAURARE este o platforma de instruire integrata, pluridisciplinara, cu beneficiari diversificati si target aplicativ.

Acest eveniment este organizat de Asociația Expose Architecture împreună cu Directia Județeană pentru Cultură Timiș, în parteneriat cu Registrul Urbaniștilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest, cu patronajul Consulatului Onorific al Republicii Italiene la Arad.

Link eveniment FB: https://www.facebook.com/events/190490084695210/

Contact:

Arh. Felicia – Raluca PESCAR
Președinte – Asociația Expose Architecture
expose.architecture@gmail.com

+40 (0) 722698323

Dr. Bogdan BUMBACILA

+40 (0) 726785125

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.