Dacă până acum câtiva ani așteptam cu nerăbdare zăpada de Crăciun, anul acesta avem poarte de o vreme ca la … Roma. Atât în Timișoara cât și pe restul teritoriului României, temperaturile s-au situat la nivelul țărilor mediteraneene, cu temperaturi între 10 și 20 de grade. Dacă vremea își menține actualul trend, în curând România ar putea uita de iarna aceea cu zăpadă, cel puțin în zonele de câmpie și șest, dar s-ar putea pregăti pentru sezoane cu două sau chiar trei recolte pe an. Ultimul decembrie cu zăpadă din belșug, experimentat în Timișoara a fost in 2018.
Recorduri de temperatură înregistrate de Crăciun
În prima zi de Crăciun s-au înregistrat recorduri de temperatură la mai multe stații meteo din sudul şi estul ţării. Valorile termice înregistrate astăzi au fost cu 15…18 grade peste normalul perioadei. În Calafat s-au înregistrat maxime de 20 de grade, iar în Capitală 17 grade. În prima săptămână din 2024, vremea va intra într-un proces de răcire, anunţă ANM.
În Banat, în prima săptămână din intervalul 25 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024 valorile termice se vor situa cu mult peste ceea ce ar trebui să se înregistreze la finalul lunii decembrie. Vor fi mici oscilaţii de la o zi la alta şi se vor înregistra maxime, în medie, de 12 – 14 grade Celsius şi minime de 2 – 4 grade. Din a doua săptămână, temperaturile mai scad, dar vor continua să fie mai mari decât normele specifice perioadei, urmând ca spre finalul intervalului să se apropie de acestea. Astfel vor fi maxime, în medie, la nivelul întregii regiuni, de 4 – 8 grade şi minime de 0 – 3 grade. Vor fi precipitaţii în prima zi a intervalului, apoi va creşte din nou probabilitatea de apariţie a acestora începând din 30 decembrie.
O Terra din ce în ce mai caldă!
Crăciunul din acest an va rămâne în amintire ca unul dintre cele mai blânde din istorie, cu termometrele indicând temperaturi-record atât în Europa, cât și în America.
În Franța, temperaturile au fost în medie cu 8-10 grade Celsius peste valorile anuale obișnuite, atingând niveluri-record pentru perioada sărbătorilor de Crăciun. Meteorologii afirmă că acesta este cel mai călduros Crăciun înregistrat în Franța de la începutul măsurătorilor meteorologice, iar luna decembrie de la Paris nu a cunoscut o asemenea căldură din 1658.
La New York, termometrele au indicat 22 de grade Celsius, o valoare care nu a mai fost înregistrată în ziua de 24 decembrie încă din 1871. În aceste condiții neobișnuite, turiștii s-au plimbat prin Manhattan îmbrăcați în tricouri, profitând de vremea deosebit de blândă.
În Marea Britanie, narcisele au înflorit în timpul sărbătorilor. În stațiunile montane din Germania și Franța, pasionații de schi se confruntă cu provocări, deoarece instalațiile de zăpadă artificială nu fac față temperaturilor de aproape 15 grade Celsius, iar practicarea sportului preferat devine dificilă.
Așadar, Crăciunul din acest an a adus cu sine un cadru neobișnuit, marcat de temperaturi remarcabil de înalte, schimbând peisajul tradițional al sărbătorilor în mai multe părți ale lumii.
Ma bucur ca aici nu se vorbeste de cum omul influenteaza temperatura glibala. Pentru ca si natura are ritmul ei. La fel Soarele. Care are perioade mai calde sau mai reci. Se vorbeste doar de amprenta CO2. Vacile …extrem de vinovate.
Nu se vorbeste de economia carw devasteaza planeta. Setea de bani. Concedii in zone tot mai indepartate. Naveta. Mutari zilnice de populatii imense. Consumerismul. Cubpret energetic. Muntii de deseuri care sunt tot un produs al cosumerismului. Dezechilubrul social imens…si care creste. Nici o vorba de etica. Razoaie…o catastrofa. Coloniile. Noile colinii econonice. Nu se vorbeste asta. Mas-media platita…doar sa arunce sliganuri ale conucerii polutice. Globale si locale. Dureros. Putine voci care propun si practica solutii. In rest ori tacem compluce…ori pkangem sub plapuma….sa nu be auda nimeni.