Consilierul local Roxana Iliescu anunță o nouă „pepinieră” de posturi pentru useriști în administrația publică locală. Anunțul a fost făcut pe pagina consilierului local, după ședința de plen de ieri, 17 august 2023. În plenul Consiliului Local Timișoara s-a votat un proiect de hotărâre ce vizează preluarea serviciilor și activităților necesare exploatării și întreținerii cimitirelor din Calea Sagului și Rusu Sirianu de către societatea Primăriei Timișoara, Horticultura SA.

„Practic însă, colegii au votat pentru înființarea unei noi structuri la Horticultura SA, care va conține un număr minim de 40 noi locuri de muncă, cu niște costuri semnificative reprezentând salariile acestora! În fapt, proiectul în discuție presupune efectuarea de către angajațîi Horticultura SA a unor servicii specifice precum : înhumare, depunere capelă, catafalcare, exhumare, reinhumare, preluarea și transportul cadavrului și altele.” spune consilierul local Roxana Iliescu (Pro România).

Horticultura SA nu poate presta activitățile încredințate, poate doar planta niște panseluțe

Conform prevederilor legale în materie (în special prevederile Legii 102/2014 și HG 741/2016), pentru a realiza activitățile mai sus prezentate și implicit a obține  astfel anumite venituri (pentru fiecare serviciu în parte este deja stabilit prețul aferent), Horticultura SA ar trebui să obțină în prealabil o serie de avize, autorizațîi prezicează Roxana Iliescu.

„Ei bine, Horticultura SA NU are aceste autorizații și avize și-n consecință nu va putea presta majoritatea activităților ce fac obiectul contractului ce se va încheia în baza acestui proiect (activități care sunt cele mai bănoase), poate doar să planteze niște flori și să presteze ceva servicii de salubrizare a mormintelor și curățenie ocazională la locurile de veci, servicii ale căror costuri sunt derizorii.” spune consilierul local.

Horticultura SA nu are cum să presteze serviciile pe care le vrea administrația USR

Așadar, culmea ridicolului, spune Roxana Iliescu, atât studiul de oportunitate cât și caietul de sarcini și contractul aferent ce se va încheia cu Horticultura SA, se bazează pe estimări ale unor  venituri pe care Horticultura SA nu le poate obține întrucât nu este autorizată/avizată să presteze serviciile care aduc veniturile respective!

Roxana Iliescu : Bătaie de joc pe banii timișorenilor – cheltuieli mai mari ca veniturile

„Ca bătaia de joc să fie deplină și autorizați și avizați de ar fi fost, conform cifrelor prezentate, după un an de zile Horticultura SA ar fi pe minus, având cheltuieli mai mari decât veniturile obținute!” notează din nou Roxana Iliescu. Consilierul local face și balanță încasărilor și cheltuielilor aferente noului serviciu atribuit Horticultura SA.

Încasările anuale minime estimate pentru serviciile funerare 153.700 lei* 12 luni= 1844400 lei/an ( TVA inclus), unde 153.700 lei reprezinta 100 inhumari*1.537 lei cost minim  înhumare- scurtă observație: anul trecut, în contextual în care s-au raportat la un grad de ocupare de 99,99% în cele două cimitire, au luat în considerare 77 de inhumari/lună; anul acesta însă, în documentația acestui proiect, au luat în considerare 100 de inhumari/lună.

Roxana Iliescu, consilier local

Cimitir aflat la capacitate de 99.99% fizic , dar pe hârtie mai e destul de mult loc

Încasările anuale maxime estimate pentru serviciile funerare 164.200 lei* 12 luni= 1.970.400 lei/an ( TVA inclus), unde 164.200 lei repreznta 100 inhumari*1.642 lei cost maxim pentru înhumare.

Cu raportare la aceste venituri umflate cu pompa și total nerealiste mai ales în condițiile în care societatea nu este avizată/autorizată să presteze serviciile specifice, priviți chetuielile minime ce urmează să le suportăm ( că tot noi le suportăm, bugetul SC Horticultura SA fiind asigurat de municipiu):
 – 1.347.440 lei/an salarii pentru 26 angajați ( 1 coordonator ativitate, 12 gropari, 8 personal de curățenie, 1 casier, 3 personal administrativ, 1 șofer)- salariile pentru minim 14 paznici ai celor două cimitire nu sunt calculate; societatea are posibilitatea să încheie contract cu o firma de pază, însă nici această cheltuiala nu este reflectată;
 -130.900 lei/ an ( TVA inclus) reprezentând reparațîi sau investițîi pe care Horticultura SA este obligată să le efectueze într-un an de zile;
 – 178.976 lei/ an (TVA inclus) redevență ce urmează a fi plătită de Horticultura SA municipiului Timișoara;
 – 211.020 lei- cheltuieli utilități.
TOTAL cheltuieli = 1.868.340 lei, suma la care se va adaugă plata salariilor celor minim 14 angajați pentru pază sau contractul cu firma de pază.

Așadar, cum am spus, cheltuieli mai mari chiar și decât veniturile maxime estimate!” notează Roxana Iliescu.

Ruben Lațcău : slab pregătit, mincinos și prost crescut

În ultima parte a postării Roxanei Iliescu, această îi răspunde viceprimarului Timișoarei, Ruben Lațcău, care i-a tăiat microfonul în plenul consiliului local, a intervenit de numeroase ori peste ea în luarea de cuvânt pentru ca, la un moment dat, acesta să interzică funcționarului public care s-a ocupat de caietul de sarcini să îi raspsunde consilierului local Roxana Iliescu la întrebări. Deși, vă aducem aminte, consilierii locali sunt nu doar îndreptățiți să pună întrebări despre proiectele depuse spre aprobarea CLT  de administrația locală, ci să și analizeze aceste proiecte iar prin amendamente să le și îmbunătățească.

„Asta este măsura useriștilor în administrația publică locală! Total păguboasă! Așa se explică introducerea unui asemenea proiect, ca multe alte proiecte delicate, în luna august, pe liste suplimentare! Eu îi întreb de avize, Ruben Lațcău sare cu gargară politică și îi interzice funcționarului public să-mi răspundă la întrebări!

Eu le cer explicații privitoare la cifrele prezentate mai sus, nu visate de mine ci susținute de ei în anexele proiectului, Lațcău mă acuză de interease obscure cu “mafia” cimitirelor,  “mafie” cu care de altfel nu eu, ci ei tocmai au încheiat noi contracte – Contractul nr 34/19.04.2023, încheiat cu Denisalex SRL, pe o durata de 5 ani, pentru cimitirele din Calea Lipovei, cimitirul Săracilor și Stuparilor.

Se putea să nu-și dea măsura Lațcău și cu această ocazie?! Slab pregătit, mincinos și prost crescut mă acuză de vrute și nevrute disperat că le devoalez incompetența!” punctează Roxana Iliescu.

Notă : Cele două cimitire din Timișoara se confruntă cu grave probleme în administrarea acestora, deși gradul de încarcare este aproape de capacitatea maximă a respectivelor locuri. În urmă cu două săptămâni vă dezvăluiam una din problemele cimitirului de Calea Sagului, între acesta și Parcul Clăbucet, loc de joacă pentru copiii din zona Clăbucet, neexistând niciun fel de protecție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.