În contextul recentei dezbateri cu privire la faptul că nicio universitate din România nu mai este reprezentată în top 1000 global din reputatul clasament internațional Shanghai, rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, readuce în atenția publicului o soluție de reformă structurală universitară, pe care UVT a susținut-o public de mai mulți ani, prin care Timișoara, ca oraș universitar, s-ar situa în primele 1000 de universități ale lumii în maximum doi ani:

“Lucrurile nu sunt greu de făcut, greu este a te pune în situația de a le face”.

”Cuvintele marelui sculptor Constantin Brâncuși, ale cărui opere vor putea fi admirate la Timișoara începând cu finalul lunii septembrie, în cadrul celei mai complexe și ample expoziții din România ultimilor zeci de ani, sunt mai actuale ca oricând, mai cu seamă când discutăm de relevanța internațională a universităților românești.

Știm cu toții că topurile și rankingurile importante sunt extensive, ceea ce înseamnă că acestea adună contribuția în domeniile educației și cercetării ce vine din partea tuturor membrilor comunității academice, fără a raporta aceste rezultate cumulate la numărul acestora. Știm, de asemenea, că majoritatea covârșitoare a universităților din top 500, din top 1000 la nivel internațional sunt universități care au în componența lor științe exacte și științe ale naturii, medicină și științe inginerești.

În plus, mai știm și alte elemente ce contribuie la reușita majoră a universităților cotate în prima mie de universități ale lumii, la care cu greu pot visa universitățile românești, cum ar fi cadre didactice sau alumni laureați ai premiilor Nobel.

Universitatea Metropolitană Timișoara ar ajunge în Top 1000 universități din lume

Așadar, prezența într-un top cum ar fi topul Shanghai, în primele 1000 de universități din lume (din cele in jur de 30.000, câte sunt în toata lumea), fără a întruni condițiile de mai sus este pe cât de binemeritată, pe atât de întâmplătoare și, cum s-a constatat, efemeră.

Nu voi pierde nicio ocazie pentru a spune, parafrazând expresia care spune că acolo unde sunt mulți, puterea crește, că universitățile metropolitane – care ar coagula toate universitățile din arealul orașelor mari, cu o intensă viața academică și de cercetare – sunt nu doar soluția la această problemă, ci sunt soluția pentru o reformă fundamentală a învățământului superior, o reformă a eficienței (un singur rector în loc de X rectori, un singur director general în loc de X directori generali, samd), sunt soluția pentru servicii suport de calitate pentru studenți, sunt soluția pentru integrarea tuturor stakeholderilor și a administrației în jurul elementului esențial de dezvoltare al unei comunității – universitatea, maturizată ca format instituțional la nivel de universitate metropolitană” – afirmă rectorul UVT.

„Aș mai completa cu un element important: nu trebuie să inventăm nimic, acest format instituțional, metropolitan, este un element câștigător deja verificat și validat. Este suficient să ne uitam la 120 km de Timișoara, la Szeged, ori mai departe, la universitățile din Franța care, începând cu universitățile din Strasbourg, au fuzionat în toate orașele universitare importante, chiar în țara pe care o considerăm adesea un model pentru noi, românii.

Marilen Pirtea : propun o fuziune în interesul Timișoarei

Este însa important ca interesele personale, mărunte, să fie lăsate deoparte și, în loc de ele, să privim înainte cu optimism și viziune, către soluția fuziunii celor patru universități publice timișorene, așa cum am propus încă din timpul primului meu mandat de rector, considerând că este de datoria mea să propun o fuziune în interesul Timișoarei și al viitorului orașului nostru universitar, fiind deschis unui proces democratic și transparent de desemnare a unui singur rector al universității metropolitane timișorene, fără să am nicio clipă impresia că îmi expun un interes individual prin această propunere radicală, dimpotrivă, mizând totul pentru interesul academic și public” – subliniază rectorul UVT.

„Și astăzi, la mulți ani după ce am avansat public pentru prima dată soluția fuziunii universităților din Timișoara într-o singură entitate universitară, am toate argumentele pentru a spune ca această construcție instituțională, Universitatea Metropolitană Timișoara, s-ar situa în primele 1000 de universități ale lumii în maximum doi ani de la constituirea sa” – conchide prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.