„Suntem în secolul XXI. Şi ne mor oamenii muşcați de câini. Copiii noştri se joacă sub această amenințare. Mai nou, facem pe bani europeni sute de kilometri de piste de biciclete, să ne alerge câinii şi pe acolo.” spune Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș într-o postare în care anunță o nouă inițiativă a Prefecturii.
„Subiectul e vechi şi dureros. Da, nu mai poți lua şi omorî câinii vagabonzi ca acum 30 de ani. Da, e nevoie de sprijinul populației, de microciparea şi sterilizarea populației canine. E nevoie de instruirea copiilor în şcoli, ca măcar viitoarele generații să înțeleagă că sterilizarea şi respectarea legislației este cea mai lipsită de cruzime soluție pentru animale” spune prefectul. „Pe de altă parte, cheltuim averi din banii comunităților locale, bani pe care oricum nu-i avem, pentru cazarea câinilor capturați. Cazare pe viață. Da, există primării care plătesc peste două mii de lei pe lună pe câine ținut în adăpost. Două mii de lei pe lună! Pentru un câine! Oare câți părinți îşi permit sā cheltuiască două mii de lei lunar pentru copiii lor?” se întreabă Ritivoiu. Prefectul evită însă să nominalizeze vreo primărie care dă suma menționată de dânsul, 2.000 lei, pentru „cazarea” unui singur câine.
Ce e de făcut?
În opinia dânsului, crede că ar fi important să se centralizeze totalul sumelor cheltuite anual la nivel național de autoritățile locale pentru cazarea în adăposturi a câinilor fără stăpâni și, spune acesta, s-ar putea să găsim o parte din deficitul bugetar şi pe-aici.
„Am convocat astăzi o şedință cu participarea primarilor din Timiş, a reprezentanților Consiliului Județean, a asociațiilor de protecție a animalelor şi cu instituțiile de control abilitate. Pe termen scurt, trebuie redus costul cu capturarea si cazarea în adăposturi a câinilor vagabonzi. Aceasta poate fi făcută printr-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară la care să adere primăriile şi Consiliul Județean. Pe termen lung, o campanie extinsă în şcoli pentru educarea copiilor. Peste ani, ei vor fi cei care se vor lovi de această problemă. Şi mai bine previi decât să combați. Cred că ne-am înțeles astăzi cu primarii şi în cel mai scurt timp ne vom organiza în Timiş pe subiect.” încheie prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu.