Președintele CJ Timiș, Călin Dobra a venit azi cu un anunț important pentru turismul timișean – zona Parța își va recăpăta site-ul arheologic descoperit în 1981 și sanctuarul neolitic, aflat în prezent în cadrul Muzeului Banatului, devenind un punct de atracție turistică și istorică pentru cei care vizitează zona de vest a României.

Despre sanctuar experții arheologi spun că este un unicat muzeistic considerat drept „una dintre cele mai frumoase realizări artistice şi arhitectonice ale omului neolitic în evocarea cultului fertilităţii prin adorarea Marii Zeiţe Mame şi a Taurului, ambele simboluri ale fecundităţii şi vieţii, Taurul simbolizând forţa creatoare”.

„Punem un nou punct important pe harta turistică a Timișului. Valorificăm situl arheologic Parța. Vom realiza un punct muzeal în localitate, într-un proiect pe fonduri europene, derulat alături de vecinii noștri sârbi. Finanțarea o avem asigurată printr-un proiect european de peste 660.000 euro, iar recent am aprobat Studiul de fezabilitate pentru punctul muzeal. Profităm din plin de fondurile europene și investim bani pe toate domeniile importante ale comunității noastre.

Avem ce oferi turiștilor. Am făcut deja pași mari. Putem aminti aici de eforturile depuse în Margina, prin crearea unui brand turistic în zonă sau de reabilitarea și transformarea în spațiu muzeal a Conacului Mocioni din Foeni. Proiectul este derulat în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Municipalitatea Novi Knezevac, Serbia. În cadrul proiectului, partea sârbă va reabilita situl de la Majdan. Siturile arheologice vor fi incluse într-un produs turistic transfrontalier care va include și o hartă cu trasee ciclistice ” a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Citește mai multe despre sanctuarul neolitic de la Parța pe Travel Europe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.