Directorul general al Aeroportului Timișoara, Daniel Idolu, a semnat marți contractul de finanțare pentru accesarea fondurilor UE pentru construirea unui nou terminal destinat pasagerilor care sosesc de pe cursele externe. Valoarea totală a investiției este de 30,3 milioane de lei, din care aproximativ 50% va fi din fonduri proprii ale Aeroportului, iar restul – fonduri europene și fonduri ale Ministerului Transporturilor.
Această investiție este una extrem de importantă pentru Aeroportul Timișoara deoarece este cea mai mare sumă investită în ultimii ani în infrastructura aeroportuară. Mai mult decât atât, acest terminal face parte din planul de investiții al Aeroportului, deoarece în prezent este în pregătire și documentația pentru noul terminal de sosiri externe.
Noul terminal va fi o clădire modernă, după ultimele standarde în materie de siguranță și securitate. Construcția Terminalului va demara la începutul anului viitor și are o durată de execuție de 12 luni. Terminalul va avea o suprafață desfășurată de 4.383 mp, 3 fluxuri de pasageri, 3 sisteme de benzi de bagaje și 10 puncte de control al documentelor, 3 puncte de control vamal. Terminalul pregătește aeroportul pentru a susține un flux de aproximativ 3 milioane de pasageri pe an, cifră estimată pentru următorii ani.
”Obiectivul de investiții Terminal Sosiri Curse Externe este numai o parte din programul de dezvoltare până în 2021 a infrastructurii aeroportuare, în valoare totală de 372.295.000 lei. Acest obiectiv “Terminal curse externe” este finanțat în proporție de 50% de către Aeroportul Timișoara, cu suportul financiar-bancar al Banc Post și Banca Transilvania, și cealaltă parte de 50% este finanțată de către Statul Român, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, gestionat de către Ministerul Transporturilor prin Autoritatea de Management a Organismului Intermediar pentru Transporturi. S-a lucrat de către echipa de proiect a AIT la elaborarea Studiului de Fezabilitate, a proiectului tehnic și a documentelor de achiziție, finalizate în luna octombrie 2018 prin finalizarea procedurilor de achiziție publică. Câștigătorul lucrărilor de achiziție este SC ELDICLAU SRL. Deci sunt îndeplinite condițiile esențiale pentru demararea lucrărilor de construcții în ianuarie 2019, astfel încât, recepția la terminarea lucrărilor și punerea în exploatare a obiectivului să fie realizată până la 31.10.2019. Prin realizarea celor două obiective, Terminalul de sosiri și Terminalul de plecări pasageri curse externe, va fi creată o creștere a gradului de confort al pasagerilor și o procesare mai rapidă a fluxurilor de pasageri”, a spus directorul Aeroportului Timișoara, Daniel Idolu.
”O nouă investiție majoră pentru județul Timiș a fost aprobată de Guvernul României. Avem contractul semnat pentru Centura Timișoara Sud și acum extinderea Aeroportului Timișoara, primul proiect de 58 de milioane de euro, iar acesta de peste 30 de milioane, (peste 6 milioane de euro) deci în total sunt peste 64 de milioane de euro care vin cu certitudine pentru Timișoara și Județul Timiș ca parte a unor mari proiecte guvernamentale. Când am declarat că mă implic activ personal pentru aceste investiții mulți au zâmbit. Iată că ce am promis am realizat și vom continua deoarece avem multe de făcut pentru comunitatea noastră. Extinderea în continuare a Aeroportului va contribui la continuarea dezvoltării economice a Județului Timiș pentru că va permite o mai mare mobilitate, iar acest obiectiv a fost unul dintre motoarele care au dus Timișul la standardul ridicat unde este el astăzi.” preşedintele Consiliului Județean Timiş, Călin Dobra.
Proiectul este finanțat prin fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, axa prioritară 2 Dezvoltarea unui sistem multimodal, de calitate, durabil și eficient, Prioritatea de investiții 7c – Dezvoltarea și îmbunătățirea sistemelor de transport care respectă mediul, inclusiv a celor cu zgomot redus și care au emisii reduse de carbon, inclusiv a căilor navigabile interioare și a sistemelor de transport maritim, a porturilor, a legăturilor multimodale și infrastructurilor aeroportuare, cu scopul de a promova mobilitatea durabilă la nivel regional și local Obiectivul Specific 2.3. Creșterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor.