Ieri seara, hotelurile si organizatiile turistice din Voivodina au venit la Timisoara sa-si prezinte oferta turistica si comerciala romanilor.
Bineinteles, s-a inceput cu o degustare din vinurile Voivodinei, celebrele vinuri din zona Vrsec-ului, orasul de la granita cu Romaniei. Beciurile sarbesti au scos cateva din cele mai bune sortimente de vin pentru a fi prezentate potentialilor clienti romani, insa principala atractie a fost catre turistul din Romania, in cautarea unei alternative pentru cramele locale de la Recas.
Si au gasit o poveste frumoasa despre un drum al vinului printre dealurile Vrsec-ului. Legenda vinului din Vrsec incepe undeva de pe vremea dacilor si romanilor, dar atestarea istorica a aparut de-abia in secolul al XV-lea, iar apoi povestea ne duce pe vremea imperiului austro-ungar, care au adus si perfectionat tehnica vinului in zona Vrsec. Beciurile Helvetica sunt un reper istoric pe drumul catre Manastirea Mesic, iar cultura vinului este prezenta pana si pe stema orasului dar si pe vechile cladiri ale orasului de granita.
La sfarsitul secolului XIX Vrsec a devenit cea mai celebra regiune viticola din Austro-Ungaria, cu cele 10.000 de hectare cultivate – si prin marime, probabil cea mai mare din intreaga Europa la acea vreme.
Toate aceste povesti au putut fi ascultate pe acorduri muzicale sarbesti la Restaurantul Lloyd din Timisoara, locul unde in fiecare saptamana diferite zone din fostul spatiu iugoslav isi gasesc un loc de o ora pentru a-si prezenta oferta culinara, turistica si economica.
Galerie foto: Constantin Duma