Teatrul Național din Timișoara a primit cu mare satisfacție rezultatul selecției oficiale a spectacolelor care vor alcătui programul celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Național de Teatru. Astfel, trei  dintre cele 40 de titluri propuse de teatrologul Marina Constantinescu, selecționerul FNT, aparțin Naționalului timișorean: Meteorul de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Mihai Măniuțiu, Prin vis, un spectacol de Pál Frenak pe scenariul lui Mátyas Varga și Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman, în regia lui Radu Jude.

Scene dintr-o casnicie 2Această triplă selecție este cu atât mai valoroasă cu cât vine să certifice o dată în plus opțiunile estetice ale Teatrului Național privind regizorii care semnează spectacolele selecționate și reconfirmarea unei trupe care poate răspunde deopotrivă unei extraordinare diversități tematice și unor universuri stilistice extrem de particulare. Dacă  eclectismul rafinat care definește teatrul lui Mihai Măniuțiu s-a materializat într-o comedie neagră cu antieroi, hipersensibilitatea coregrafului franco-maghiar Pál Frenak alcătuiește un construct teatral din mișcare și din imagini. Nu în ultimul rând, Teatrul Național privește cu emoție selecționarea spectacolului Scene dintr-o căsnicie, ca o extraordinară confirmare a debutului în teatru a regizorului care, prin Ursul de argint câștigat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ca și prin numeroasele premii obținute anterior a marcat istoria cinematografică românească a anilor 2000, precum și a capacității actorilor Teatrului Național din Timișoara de a da consistență scenică lumii imaginate de Radu Jude.
„Sunt extrem de bucuroasă – și surprinsă, în aceeași măsură – de selecționarea celor  trei spectacole ale Naționalului timișorean. Sunt trei dintre cele zece propuneri  ale stagiunii 2015 – 2016 și am convingerea că, în mod just, această selecție atrage atenția asupra locului pe care îl are Teatrul Național din Timișoara în galeria teatrelor publice de referință din România – prin spectacolele sale, prin regizorii care i s-au alăturat, prin actorii care au creat personaje extraordinare.

PRIN VIS 07_resizePoate cea mai importantă oportunitate  pe care o oferă participarea spectacolelor Meteorul, Scene dintr-o căsnicie și Prin vis la Festivalul  Național de Teatru este faptul că astfel putem lărgi considerabil aria de adresabilitate a acestora.  În condiția esențială a teatrului ca artă vie, spectacolul este un moment irepetabil care presupune impactul, implicarea și interacțiunea emoțională, intelectuală, senzorială și, uneori, fizică dintre actori și public. De aceea am convingerea că percepția spectacolului de teatru trebuie să fie complet nemediată de înregistrarea video a acestuia și sunt încrezătoare că următoarele ediții se vor orienta din nou spre vizionarea spectacolelor în sala de teatru, în energia întâlnirii dintre toți creatorii spectacolului, inclusiv publicul. Spectacolul de teatru are loc în timpul întâlnirii dintre oamenii de pe scenă cu cei din sală, și desigur că astfel selecționerul  spectacolului de teatru are șansa celor mai potrivite percepții, atât de diferite de  imaginea intermediată a camerelor de filmat, oricât ar fi de performante. Așteptăm cu nerăbdare întâlnirea publicului din Festival cu creațiile spectacolelor Teatrului Național din Timișoara”, declară Ada Lupu Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara. Fotografii din soectacole: Adrian Pîclișan / TNTm

Articolul precedentFis Art 2016 aduce la Timișoara artişti vizuali de top pentru un oraş ieşit din tipare
Articolul următorȘtiu ce vei face la toamnă: mergi la FEST-FDR. TNTm anunță selecția oficială a celui mai frumos festival de teatru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.