A câştigat teren, vizibil, în ultimii ani; pare o artă ciudată, însă numai la prima vedere; seamănă cu graffiti, dar nu e; însă în mod cert atrage toate privirile pentru că e specială. Vorbim de street art, sau artă stradală. Iar Timișoara are șansa de a fi, grație unor oameni pasionați, vizitată, an după an, de unii dintre cei mai reprezentativi artiști vizuali în domeniu.
E lucru dovedit, street art face bine oraşelor, estetic şi artistic, ca atare, în lumea largă i se dedică festivaluri de mare impact la care e greu să prinzi un loc. E un privilegiu să avem alături de noi, vara aceasta, nume ca: Joan Tarrago Pampalona (Spania), Amaia Arrazola Otaduy (Spania), Iker Muro Uranga (Spania), Daniela Carvalho (Peru), Maria Lopez Rodriguez (Spania), Javier de Riba de Urrutia (Spania), Cristian Blanxer (Spania), Sergio Villalba (Spania), Ignacio Basualto Cereceda (Spania), Lauro Samblas Diaz (Spania), Paola Delfin Gaytan (Mexic).
Fis Art 2016 debutează oficial sâmbătă, 2 iulie. ”Nu îndrăznim să ne comparăm cu evenimentele mondiale majore, nici nu vrem să picăm în extrema cealaltă, căci nici prea multă modestie nu face bine, astfel că vă asigurăm doar atât: ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Street Art Timişoara – Fis Art 2016 va fi de senzaţie. Vă invităm, cu tot dragul, să-i cunoaşteţi pe artiştii internaţionali, sosiţi din multe colţuri ale ţării şi lumii, începând chiar din acest week-end. Maeştri în street art, prietenii noştri vor fi prezenţi în diverse puncte din oraş, înarmaţi cu sprayuri, măşti şi căşti, mult talent şi imaginaţie în exces”, declară Sergio Morariu, președintele Fundației EnduRoMania, organizatoarea evenimentului. Pentru al șaselea an consecutiv, Fis Art este organizat în colaborare cu Departamentul de Design al Facultății de Arte din cadrul Universității de Vest din Timișoara, iar de vara aceasta unul din parteneri a devenit Restaurantul Enoteca Amphora.
Trebuie spus că Fis Art 2016 nu este unul tipic, nu are o perioadă fixă de desfăşurare, pentru că artiştii sosesc în Timişoara periodic, până spre finalul anului, în funcţie de contractele pe care le au în diferite colţuri ale lumii şi de timpul lor disponibil. Vin de dragul artei, de dragul nostru şi al vostru. Au îndrăgit Timişoara şi vor să-şi lase amprenta inedită şi aici. Sunt artişti care au succes internaţional şi notorietate, care au zeci de premii la activ şi participări de top.