Începând din noaptea de 30 spre 31 martie, în contextul aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, a fost operaționalizat un nou sistem de verificare a documentelor de identitate – EDAC.

Polițiștii au la dispoziție sisteme mobile de scanare (tablete sau telefoane mobile) pe care este instalată aplicația EDAC, ce permite accesarea bazelor de date operative ale Ministerului Afacerilor Interne, comparând în timp real datele prezentate cu cele existente atât în bazele de date ce aparțin autorităților române cât și cele ce țin de spațiul Schengen.

Interogari prin EDAC

Aplicația permite realizarea de interogări în bazele de date ale ministerului prin scanarea automată a actului de identitate sau prin introducerea manuală a datelor de identificare.

După interogare, aplicația returnează răspuns cu HIT-urile/semnalările din bazele de date ale M.A.I. și emite alerte în cazul identificării persoanelor urmărite, față de care s-au dispus măsuri preventive, persoanelor dispărute, în cazul depistării unui autovehicul furat, precum și în alte situații.

În urma acestor alerte, polițiștii aplică imediat măsurile legale conform procedurilor și legislației în vigoare, în funcție de specificul fiecărui caz amintit.

Folosită începând de azi

Noua aplicație va fi folosită atât în activitățile curente, cât și în punctele de acces din instituții și la ghișeele destinate publicului.

Subliniem că datele personale care sunt afișate pe aceste dispozitive beneficiază de toată protecția oferită de aplicațiile utilizate de instituțiile publice.

Prin intermediul acestui instrument, polițiștii vor putea realiza mai rapid verificările în teren, verificări ce se realizau până în prezent prin intermediul dispeceratelor sau al stațiilor de emisie recepție, iar în cazul în care vor fi depistate persoane urmărite, dispărute, implicate în săvârșirea a diferite infracțiuni, autovehicule furate, care au aplicate sechestre și în alte situații, vor putea fi dispuse cu celeritate, măsurile legale care se impun în astfel de cazuri.

Așadar, în cadrul activităților polițienești din noaptea de 30 spre 31 martie a.c., elementul de noutate a fost acela că, pentru verificarea persoanelor, polițiștii timișeni au utilizat aplicația eDAC, instalată pe terminalele mobile de tip tabletă sau telefon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.