România va trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară, o schimbare ce va duce la ajustarea ceasurilor cu o oră înainte. Astfel, la ora 3:00 a dimineții, ceasurile vor fi setate automat la ora 4:00. Această modificare va face ca ziua de duminică, 31 martie, să fie cea mai scurtă din acest an, conform informațiilor furnizate de News.ro.

Acest proces de trecere la ora de vară este unul obișnuit și va rămâne în vigoare până în ultima duminică a lunii octombrie, care în acest an va fi pe 27 octombrie. La acea dată, ceasurile vor fi ajustate înapoi cu o oră, marcând trecerea la ora de iarnă.

Cum se schimbă mersul trenurilor?

CFR Călători a anunțat că, începând cu data de 31 martie 2024, activitatea de transport feroviar va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00.

Compania a subliniat că trecerea la ora de vară nu va afecta programul trenurilor în vigoare, acestea urmând să circule conform orarului stabilit. Astfel, trenurile operate de CFR Călători vor continua să circule conform orei actuale (de iarnă) până în noaptea de 30/31 martie a.c. la ora 03:00, moment în care aceasta va deveni ora 04:00. După această modificare, trenurile vor pleca la orele stabilite conform orarului de vară.

Trenurile aflate deja în circulație după ora 03:00, când se face tranziția la ora 04:00, își vor continua călătoria până la destinație conform programului stabilit, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri coincid cu intervalul orar 04:00 – 05:00 conform noii ore oficiale de vară, acestea vor pleca în ordinea stabilită anterior.

Având în vedere că și în țările vecine trecerea la ora de vară se efectuează în aceeași zi de duminică, 31 martie 2024, între stațiile de frontieră cu aceste țări, trenurile vor continua să circule conform graficelor stabilite în mersul de tren în vigoare.

De când se folosește ora de vară?

În România, ora de vară a fost adoptată pentru prima dată în 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Până în 1939, ora de vară a fost utilizată în fiecare an, începând cu prima duminică din aprilie, la ora 00:00, și terminând cu prima duminică din octombrie, la ora 01:00. După 1941, ora de vară nu a mai fost folosită până când a fost reintrodusă în România în 1979. Inițial, între sfârșitul lunii martie și sfârșitul lunii septembrie, ora de vară a fost activă până în 1996. Din 1997, trecerea la ora de vară are loc în ultima duminică a lunii martie și revine la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie, conform informațiilor furnizate de Observatorul Astronomic.

În februarie 2018, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să evalueze directiva privind ora de vară și, în cazul în care se consideră necesar, să prezinte o propunere de revizuire. Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei în Europa, lăsând statele membre să decidă dacă doresc să adopte permanent ora de vară sau ora de iarnă.

Această propunere a fost elaborată pe baza unor considerente multiple, inclusiv rezultatele unei consultări publice organizate de Comisie în 2018, care a generat 4.6 milioane de răspunsuri din cele 28 de state membre – cel mai mare număr de răspunsuri obținut vreodată într-o consultare de acest tip -, majoritatea exprimându-se în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei.

Trecerea definitivă la ora de vară

În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la sistemul de trecere la ora de vară și ora de iarnă, în care ceasurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară și toamnă, lăsând decizia finală la latitudinea fiecărui stat în parte.

Primele țări care au adoptat ora de vară au fost Germania și Marea Britanie, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie, respectiv între 21 mai și 16 octombrie). Alte țări care au adoptat această practică au inclus Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. În Statele Unite ale Americii, ora de vară a fost introdusă pe 19 martie 1918, dar a fost folosită doar până în 1919.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.