Din ce în ce mai multe voci, inclusiv a Roxanei Iliescu, spun că premiul în bani oferit de primarul Dominic Fritz din partea Primăriei Municipiului Timișoara președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, încalcă legea anticorupției și o grămadă de alte prevederi din legislația română. Roxana Iliescu atrage atenția totodată, că în Hotărârea de Consiliu Local în care s-a votat acordarea premiului pentru „Valori Europene” nu se specifică nimic de o sumă în bani pentru persoana care primește respectiva distincție din partea Municipiului Timișoara.

Roxana Iliescu : banii trebuie refuzați, pur și simplu

„În opinia mea, indiferent de răspunsul pe care îl va primi de la Centrul Național Anticorupție , instituția din Moldova chemată să se pronunțe asupra legalității încasării acestor bani de către președintele statului, banii trebuie refuzați pur și simplu, fără niciun artificiu de genul “banii for fi donați copiilor sărmani”, pentru că premiul constând în bani ridică semne de întrebare privind legalitatea și moralitatea demersului, inclusiv cu raportare la actele emise și aprobate în Timișoara, de către Consiliul Local al municipiului.

”Premiul Timișoara pentru Valori Europene”, a fost instituit prin HCL 138/2023.
Privitor la HCL 138/2023, consilierii locali au aprobat:
– instituirea acestui premiu;
 -încheierea Protocolului de colaborare între Municipiul Timișoara și Asociația Pentru Promovarea Timișoarei  (mai nou, denumită “Organizația de Management al Destinației Timișoara), în vederea acordării acestui premiu;
– împuternicirea primarului Fritz să semneze Protocolul dintre municipiu și asociație;
– aprobarea componenței juriului.
Așadar, nici urmă de aprobare a acordării unui premiu constând în bani, cu atât mai puțin a sumei de 30.000 euro. De ce 30.000 euro și nu mai mulți, sau mai puțini, nu știm. Cum nu știm nici cine a hotărât suma asta și nici cine sunt cei care au acordat acești bani.” spune Roxana Iliescu într-o postare pe Facebook.

Protocolul dintre Timișoara și Asociația pentru Promovarea Timișoarei nu spune nimic de bani

Referitor la Protocolul de colaborare dintre Municipiul Timișoara și Asociația Pentru Promovarea Timișoarei, care este într-adevăr parte din Hotărârea 138/2023, la fel, nu se spune absolut nimic legat de acordarea unui premiu constând în bani, cu atât mai puțin să fie vehiculată vreo sumă, precizează Roxana Iliescu. „Obiectul Protocolului constă în colaborarea dintre municipiu și asociație în vederea înființării, organizării și decernării Premiului Timișoara pentru Valori Europene. Se menționează într-adevăr că vom onora anual câte o personalitate, dar nu scrie niciunde că o vom onora cu 30.000 euro!

Conform “Obligațiilor părților”, în linii mari, municipiul Timișoara stabilește componența juriului, își asumă colaborarea cu asociația în vederea mediatizării și pune la dispoziția asociației informații necesare pentru sprijinirea obiectivului protocolului.” citează consilierul local din documentele de colaborarea între cele două părți.

„În ceea ce privește asociația, entitatea își asumă asigurarea activităților de secretariat și logistice necesare organizării și decernării Premiului, elaborează calendarul activităților, atrage fonduri private pentru dotarea premiului și acoperirea costurilor de organizare, organizează ceremonia de decernare și alte activități, neprecizandu-se niciunde în cadrul acestui Protocol faptul că urmează să acordăm un premiu constând în 30.000 euro!” adaugă Roxana Iliescu.

Gloanțele Rusiei împotriva președintelui Maia Sandu, oferite de cei 30.000 de euro dați de Dominic Fritz

Prin urmare, luând în considerare aceste documente care stau la baza acordării “Premiului Timișoara pentru Valori Europene”, dincolo de discuția referitoare la legalitatea sau nelegalitatea acordării celor 30.000 euro, cred că este profund imoral, necinstit din partea primarului Fritz să susțină că premiul constând în bani a fost înființat de către municipiul Timișoara, spune Roxana Iliescu

„Cât despre declarația lui Fritz privind așa zisul atac al Rusiei care vizează Timișoara și pe primarul ei vremelnic, mă bufnește râsul! Liniștiți-vă, domnule Fritz, atacul Rusiei nu vă vizează pe dumneavoastră sau orașul nostru ci pe Maia Sandu, iar gloanțele folosite împotriva președintelui Moldovei sunt fix gloanțele oferite pe tavă de dumneavoastră rușilor! Gloanțele sunt cei 30.000 euro, neaprobați de Consiliul Local! Sunt cei 30.000 euro, sumă pe care nu știm cine a hotărât să fie acordată și cu atât mai puțin cine a asigurat-o!” încheie postarea Roxana Iliescu, precizând în final că HCL-ul în care s-a adoptat înființarea premiului a fost votat de 20 de consilieri și s-a notat o singură abținere – a dânsei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.