Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, miercuri seara, că în data de 23 decembrie a ajuns la un acord politic cu ministerele de Interne din Austria și Bulgaria pentru intrarea în Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, în timp ce negocierile pentru aderarea terestră vor continua și anul viitor.

Extinderea Schengen tine exclusiv de acordul ministerelor de interne din tarile membre ale Schengen. Dupa acordarea votului pozitiv pentru Bulgaria de catre guvernul si Parlamentul Tarilor de Jos, Austria a ramas singura tara care se opune intrarii in Schengen a Romaniei si Bulgariei. Obiectiile aduse de Austria sunt puerile.

Romania va intra etapizat in Schengen. In martie vom adera aerian si naval, iar pana la finalul anului 2024 se va ajunge la un acord privind integrarea terestra a Romaniei si Bulgariei. Romania este din nou umilita de nesimtirea guvernului austriac, fiindu-i refuzat un drept garantat de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana,respectiv accesul in Schengen.

Doar aerian și naval în Schengen, terestru … se mai gândesc austriecii

„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, precum și discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne.

Urmatorul pas reunirea Consiliului de Securitate ai Ministrilor de Interne (JAI) probabil in luna februarie, in care se asteapta finalizarea datelor aderarii la Schengen. Guvernul Austriei, prin veto-ul dat impotriva Romaniei in decembrie 2022, a adus pagube de zeci de miliarde de euro Romaniei.

„După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră. La acest proiect național s-a muncit extrem de mult. Le mulțumesc tuturor celor implicați și în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar dacă anul trecut ușa Schengen părea complet închisă!” spune Marcel Ciolacu, premierul Romaniei.

„Daca in trei luni de la aderarea aeriana nu se face si aderarea granitelor terestre, atunci aceasta se pierde” spune ministrul Cristian Predescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.