Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a făcut declarații importante pe data de 15 septembrie în cadrul unei apariții la postul tv Digi24. Aceasta a subliniat că din datele furnizate de Agenția Națională Antidrog în România există un număr semnificativ de consumatori de droguri, cu toate că nu toți pot fi închiși în închisori. Mai mult, Alina Gorghiu a evidențiat că procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) sunt depășiți de volumul mare de dosare legate de droguri și că trebuie să se concentreze asupra rețelelor de traficanți, nu asupra consumatorilor individuali.

Ministrul Justiției a subliniat că majoritatea dosarelor înregistrate la DIICOT se referă la deținerea de cantități mici de droguri pentru consum personal. În cazul în care cei vizați de astfel de dosare nu au antecedente penale și au un comportament pozitiv, procurorii iau în considerare neînceperea urmăririi penale. Alina Gorghiu a prezentat o evoluție alarmantă a numărului de astfel de dosare în ultimii ani, de la 6.000 de dosare în 2010 la 8.700 de dosare în 2015 și la impresionanta cifră de 20.000 de dosare în primele opt luni ale anului curent.

Sunt milioane de persoane drogate în România, susține Alina Gorghiu

„Gândiţi-vă că în România sunt milioane de consumatori şi cred că ei trebuie să fie ajutaţi să scape. Nu putem să băgăm în puşcărie milioane de oameni pentru că ei consumă droguri. Important este să îi ajutăm să scape de această adicţie”, a afirmat Alina Gorghiu, potrivit Agerpres.

Un aspect important subliniat de ministru a fost resursa limitată a DIICOT, care este singura instituție cu competență exclusivă în gestionarea cazurilor legate de droguri. Această instituție dispune de doar 190 de procurori, iar Alina Gorghiu a evidențiat că, chiar dacă aceștia s-ar dedica exclusiv acestor 20.000 de dosare, ar trebui să se ocupe fiecare de aproximativ 105 dosare, ceea ce ar fi copleșitor.

Prin urmare, ministrul Justiției a subliniat importanța concentrării eforturilor pe investigarea și destructurarea marilor rețele de traficanți de droguri, pentru a face față situației actuale. Această abordare ar putea contribui la gestionarea mai eficientă a resurselor și la combaterea mai eficace a traficului de droguri în România.

Alina Gorghiu este în prezent senator de Timiș, președinte al PNL Argeș și ministru al Justiției în Guvernul Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.