Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. El a spus că că va cere despăgubiri Austriei pentru că daunele produse României ”se ridică la cel puţin două procente din PIB”. Marcel Ciolacu a spus pentru Der Standard că acțiunea împotriva Austriei va demara dacă aceasta se va opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

Președintele Klaus Iohannis nu vrea să dea Austria în judecată

Poziția premierului Marcel Ciolacu e în dezacord total cu anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis în decembrie 2022. Atunci, șeful statului a respins categoric posibilitatea ca România să dea Austria în judecată: ”Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Iohannis în 14 decembrie 2022.

Președintele Iohannis a spus la acel moment și că exclude orice boicot diplomatic la adresa Austriei: ”Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie – cu diplomație. Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi și așa mai departe. Și vreau să vă spun foarte clar: nu va exista, deci, atenție, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme”.

Între timp, oamenii care trebuiau să negocieze și să obțină votul pozitiv al Austriei pentru aderarea la Spațiul Schengen s-au întors de la negocieri cu același răspuns ca în decembrie 2022: nu României în Schengen.

Când ar putea începe procesul împotriva Austriei?

O eventuală acțiune împotriva Austriei la Curtea de Justiție a UE va demara de-abia anul viitor. Această campanie va fi marcată de cele patru campanii electorale pentru alegerile europene, locale, parlamentare și prezidențiale. Vă reamintim că Austria s-a opus prin veto la Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie 2022 la cererea de aderare la Schengen formulată de România și Bulgaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.