Deputatul PSD Alfred Simonis, care îndeplinește interimatul funcției de președinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României, a prezentat în un proiect legislativ menit să interzică vânzarea băuturilor energizante către persoane minore. Această inițiativă propune sancțiuni substanțiale pentru cei care încalcă această interdicție, cu amenzi care pot ajunge până la 3.000 de lei și chiar cu posibilitatea suspendării activității comerciale pentru perioade cuprinse între 10 și 30 de zile.

Proiectul de lege inițiat de deputatul de Timiș vizează modificarea Legii nr. 61/1991, care tratează sancțiunile pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, ordine publică și liniște publică. Potrivit conținutului proiectului, se consideră o contravenție vânzarea sau oferirea gratuită de băuturi energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze astfel de produse.

Băuturile energizante sunt definite în mod specific în acest proiect de lege ca fiind „băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine și minerale, împreună cu două sau mai multe substanțe active precum cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona și alți compuși care au efecte de stimulare asupra sistemului nervos central”.

Pentru cei care încalcă această interdicție și comercializează sau oferă băuturi energizante minorilor, sunt prevăzute amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. În cazul repetării acestei fapte, autoritățile pot dispune suspendarea activității comerciale pentru o perioadă de 10 până la 30 de zile.

Sancțiunile cresc semnificativ în situația în care băuturile energizante sunt vândute sau oferite în cadrul instituțiilor de învățământ, instituțiilor de sănătate sau destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate. În astfel de cazuri, amenda poate varia între 1.000 și 3.000 de lei.

Această propunere legislativă vine în contextul preocupării pentru sănătatea și siguranța minorilor și urmărește să reducă accesul acestora la băuturile energizante, care pot avea efecte negative asupra sănătății lor în dezvoltare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.