La inițiativa referentului cultural pentru regiunea Dunării de la Donauschwäbisches Zentralmuseum Ulm, Germania, în perioada 2022-24 se dezvoltă un nou proiect artistic internațional în cadrul căruia artiști și tineri din cinci orașe ale regiunii Dunării – inclusiv patru capitale europene ale culturii – lucrează împreună. Proiectul „Mysterious. Hidden Cultural Places in the Danube Region” se îndreaptă în mod deliberat către noi metode și formate, cum ar fi co-crearea multidisciplinară internațională.
În timpul săptămânii de proiect, desfășurată în perioada 4 – 10 septembrie 2023, 3 artiști alături de 3 curatori din toate disciplinele artistice explorează în cadrul săptămânii de cercetare colectivă metode de exprimare pentru realizarea unei expoziții pop-up cu elemente performative. Accentul cade pe reimaginarea poveștilor ascunse, a legendelor sau evenimentelor istorice din jurul locului identificat ca misterios, abordare care contribuie la o mai bună înțelegere a istoriei, a patrimoniului cultural și a identității actuale a regiunii Dunării, în acest caz Palatul Ștefania din Timișoara, numit și „Casa cu maimuțe”, situat în cartierul Fabric, Piața Romanilor 1.
Din echipa artistică fac parte Elisa Treml (artistă), Jakob Brejcha (artist) și Jakob Kinz (curator) din Bad Ischl, Austria, Dejan Krstić (artist) și Izabela Masic (curatoare) din Novi Sad, Serbia, Gabriel Amza (artist) și Andrea Wolfer (curatoare) din Timișoara, România.
În perioada 2022-2024 au loc întâlniri temporare ale artiștilor în actualele Capitale Europene ale Culturii din Regiunea Dunării – în Novi Sad 2022 (Serbia), Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (Ungaria), Timișoara 2023 (România) și Salzkammergut 2024 (Austria). Al cincilea oraș din această rețea este Ulm, care oferă o scenă europeană pentru rezultatele proiectului în 2022 și 2024, cu ocazia Internationales Donaufest Ulm/Neu-Ulm.
Proiectul este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.