Gara Timișoara Nord reprezintă un exemplu inedit de modernizare și eficiență energetică în transportul feroviar din România. Recent, stația feroviară din Timișoara a beneficiat de proiect de reabilitare impresionant, care include instalarea a 116 panouri fotovoltaice monocristaline pe acoperișul său. Acestă inițiativă marchează un moment semnificativ în istoria căilor ferate din țară, transformând gara într-un loc emblematic pentru utilizarea energiei solare în sectorul feroviar.

Proiectul de modernizare, coordonat de CFR SA, a fost mult mai amplu decât doar adăugarea panourilor fotovoltaice. Una dintre componentele majore a constat în reconfigurarea întregii fațade a complexului de clădiri, cu o suprafață totală de 3.451 de metri pătrați. Aceasta nu doar va aduce un aspect nou și proaspăt gării, ci va îmbunătăți și eficiența energetică a clădirii. În plus, lucrări de reparații au fost efectuate în interiorul tunelului pietonal, iar peronul 1 a fost supus unor modificări extinse pentru a răspunde cerințelor moderne.

Modernizare și pentru pasagerii care așteaptă sosirea trenurilor

În cadrul proiectului, s-au înlocuit toate instalațiile electrice, iar au fost montate sisteme de răcire pentru a asigura confortul pasagerilor în timpul verilor toride. Nu în ultimul rând, piațeta din fața gării va beneficia de o modernizare depline, inclusiv o fântână arteziană iluminată, care va transforma spațiul într-un loc de relaxare și socializare pentru călători.

Investiția totală în modernizarea Gării de Nord Timișoara se ridică la impresionanta sumă de 21 de milioane de lei, iar fondurile necesare au provenit din resursele proprii ale CFR Infrastructură. Cu toate acestea, investiția se anunță a fi una pe termen lung, deoarece lucrările sunt programate să fie finalizate în august 2024.

Această inițiativă de modernizare nu numai că va aduce beneficii semnificative călătorilor, ci va demonstra și importanța adoptării surselor de energie regenerabilă în infrastructura feroviară a României. Prin instalarea panourilor fotovoltaice monocristaline, Gara Timișoara Nord va contribui la reducerea emisiilor de carbon și la promovarea unei abordări mai sustenabile a transportului feroviar.

Vezi video aici .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.