Maestrul muzicii italiene, Toto Cutugno, a încetat din viață. După ce a sărbătorit împlinirea vârstei de 80 de ani în luna iulie, talentatul cântăreț și compozitor a părăsit această lume astăzi, în jurul orei 16.00, la spitalul San Raffaele din Milano, unde era internat.
Vestea tristă a fost adusă publicului de către managerul său, Danilo Mancuso, prin intermediul agenției de presă ANSA. Mancuso a explicat că starea lui Toto Cutugno s-a agravat în ultimele luni, în urma unei îndelungate boli.
Născut cu numele Salvatore la 7 iulie 1943 în Fosdinovo, Toscana, Italia, Toto Cutugno a avut o legătură profundă cu muzica încă din copilărie. Familia sa s-a mutat la La Spezia când el era încă mic, iar în acea perioadă, încurajat de tatăl său, a început să își dezvolte abilitățile muzicale, începând cu bateria și continuând cu acordeonul, pianul și chitara. La vârsta de 13 ani, a obținut chiar locul al treilea într-un concurs regional de muzică, așa cum ne informează biografia sa publicată de Agerpres.
Cum și-a început Toto Cutugno cariera muzicală
Până la vârsta de 19 ani, a cântat ca baterist în diverse formații locale, iar mai apoi a participat la un turneu în Finlanda cu grupul condus de maestrul Manusardi. În 1966, la întoarcerea în Italia, a format propriul său grup numit Toto e i Tati, unde a interpretat propriile compoziții. În 1970, a lansat primul său disc cu acest grup, conținând melodia „Questo fragile amore”. Una dintre compozițiile sale, „Ahi! Che male che mi fai”, a fost inclusă în repertoriul formației I Ragazzi Della Via Gluck pentru Festivalul de la Sanremo.
Prestigiul lui Toto Cutugno s-a răspândit și în Franța, unde a devenit cunoscut ca autor de melodii. Cunoscuta sa compoziție „Africa” a fost reinterpretată în 1975 de Joe Dassin sub titlul „L’ete Indien”, cunoscând un succes extraordinar în întreaga lume, cu peste 350 de compoziții înregistrate. Succesul a continuat odată cu compunerea altor melodii pentru Joe Dassin (Et si tu n’existais pas) și Adriano Celentano.
Pe parcursul carierei sale, Toto Cutugno a scris melodii pentru numeroși artiști de renume, precum Mireille Mathieu, Johnny Halliday, Michel Sardou, Claude François, Sheila, Domenico Modugno, Gigliola Cinquetti și mulți alții. Anul 1980 a fost un punct culminant, când a câștigat Festivalul de la Sanremo cu melodia „Solo noi” și a obținut primul loc la Festivalul „Yamaha Song International” din Tokyo cu melodia „Francesca non sa”. Succesul său a continuat să crească, compunând hituri pentru alți artiști de top și lansând albume apreciate.
Apogeul carierei muzicale
Momentul de vârf al carierei sale a venit în 1983, când a câștigat din nou Festivalul de la Sanremo cu piesa „L’italiano”, care a devenit cunoscută în întreaga lume. Acest succes i-a adus vânzări impresionante pentru albumul cu același nume. Anii care au urmat au fost plini de realizări, cu noi prezențe la festivaluri și hituri memorabile.
Toto Cutugno a avut o legătură specială cu România, interpretând în 1993 la Festivalul Cerbul de Aur de la Brașov melodia populară românească „Ciobănaș cu trei sute de oi”. A revenit de mai multe ori în țara noastră, dezvăluindu-și afecțiunea pentru locul nostru și pentru oamenii cu care a colaborat.
Cu o carieră de excepție și contribuții semnificative în industria muzicală, Toto Cutugno va rămâne mereu în amintirea fanilor și a pasionaților de muzică din întreaga lume.
Înmormântarea megastarului muzicii italiene va avea loc joi, la Milano.