Maestrul muzicii italiene, Toto Cutugno, a încetat din viață. După ce a sărbătorit împlinirea vârstei de 80 de ani în luna iulie, talentatul cântăreț și compozitor a părăsit această lume astăzi, în jurul orei 16.00, la spitalul San Raffaele din Milano, unde era internat.

Vestea tristă a fost adusă publicului de către managerul său, Danilo Mancuso, prin intermediul agenției de presă ANSA. Mancuso a explicat că starea lui Toto Cutugno s-a agravat în ultimele luni, în urma unei îndelungate boli.

Născut cu numele Salvatore la 7 iulie 1943 în Fosdinovo, Toscana, Italia, Toto Cutugno a avut o legătură profundă cu muzica încă din copilărie. Familia sa s-a mutat la La Spezia când el era încă mic, iar în acea perioadă, încurajat de tatăl său, a început să își dezvolte abilitățile muzicale, începând cu bateria și continuând cu acordeonul, pianul și chitara. La vârsta de 13 ani, a obținut chiar locul al treilea într-un concurs regional de muzică, așa cum ne informează biografia sa publicată de Agerpres.

Cum și-a început Toto Cutugno cariera muzicală

Până la vârsta de 19 ani, a cântat ca baterist în diverse formații locale, iar mai apoi a participat la un turneu în Finlanda cu grupul condus de maestrul Manusardi. În 1966, la întoarcerea în Italia, a format propriul său grup numit Toto e i Tati, unde a interpretat propriile compoziții. În 1970, a lansat primul său disc cu acest grup, conținând melodia „Questo fragile amore”. Una dintre compozițiile sale, „Ahi! Che male che mi fai”, a fost inclusă în repertoriul formației I Ragazzi Della Via Gluck pentru Festivalul de la Sanremo.

Prestigiul lui Toto Cutugno s-a răspândit și în Franța, unde a devenit cunoscut ca autor de melodii. Cunoscuta sa compoziție „Africa” a fost reinterpretată în 1975 de Joe Dassin sub titlul „L’ete Indien”, cunoscând un succes extraordinar în întreaga lume, cu peste 350 de compoziții înregistrate. Succesul a continuat odată cu compunerea altor melodii pentru Joe Dassin (Et si tu n’existais pas) și Adriano Celentano.

Pe parcursul carierei sale, Toto Cutugno a scris melodii pentru numeroși artiști de renume, precum Mireille Mathieu, Johnny Halliday, Michel Sardou, Claude François, Sheila, Domenico Modugno, Gigliola Cinquetti și mulți alții. Anul 1980 a fost un punct culminant, când a câștigat Festivalul de la Sanremo cu melodia „Solo noi” și a obținut primul loc la Festivalul „Yamaha Song International” din Tokyo cu melodia „Francesca non sa”. Succesul său a continuat să crească, compunând hituri pentru alți artiști de top și lansând albume apreciate.

Apogeul carierei muzicale

Momentul de vârf al carierei sale a venit în 1983, când a câștigat din nou Festivalul de la Sanremo cu piesa „L’italiano”, care a devenit cunoscută în întreaga lume. Acest succes i-a adus vânzări impresionante pentru albumul cu același nume. Anii care au urmat au fost plini de realizări, cu noi prezențe la festivaluri și hituri memorabile.

Toto Cutugno a avut o legătură specială cu România, interpretând în 1993 la Festivalul Cerbul de Aur de la Brașov melodia populară românească „Ciobănaș cu trei sute de oi”. A revenit de mai multe ori în țara noastră, dezvăluindu-și afecțiunea pentru locul nostru și pentru oamenii cu care a colaborat.

Cu o carieră de excepție și contribuții semnificative în industria muzicală, Toto Cutugno va rămâne mereu în amintirea fanilor și a pasionaților de muzică din întreaga lume.

Înmormântarea megastarului muzicii italiene va avea loc joi, la Milano.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.