Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ( DSV Timiș ) informează că începând cu data de 30.06.2023 vor fi ridicate restricțiile sanitare veterinare în urma stingerii focarului de Pestă Porcină Africană din explotația comercială a SC SMITHFIELD ROMÂNIA Ferma Cenei, Județul Timiș, în baza actului de stingere oficială a bolii.

În urma desfașurării ședinței cu membrii Centrului Local de Combatere al Bolilor județul Timiș în data de 30.06.2023 s-a emis Hotărârea pentru aprobarea ridicării restricțiilor sanitare veterinare în urma stingerii focarului de Pestă Porcină Africană din explotația comercială a SC SMITHFIELD ROMÂNIA Ferma Cenei, județului Timiș.

În zona de protecție au fost inspectate exploatațiile nonprofesionale cu porcine, în care s-a efectuat inspecția clinică și termometria acestora, nefiind constatate porcine bolnave și nici modificări ale stării de sănătate sau semne clinice care pot fi atribuite Pestei Porcine Africane.

Inspectii clinice făcute de DSV Timiș

În zona de supraveghere fost inspectate exploatațiile nonprofesionale cu porcine în care s-a efectuat inspecția clinică, iar în exploatațiile comerciale s-a efectuat inspecția clinică și recoltarea de probe sânge.

În urma examenelor clinice efectuate nu au fost depistate porcine cu semne specifice de boală (PPA) și nici modificări ale stării de sănătate sau semne clinice care pot fi atribuite Pestei Porcine Africane

În exploatațiile comerciale de asemenea a fost efectuată inspecția clinică a porcinelor și prelevarea de probe de sânge după cum urmează: SC TOP SUIN Checea1, SC SUIN GRUP-Checea-2 și SC TIM SUIN Checea-3 conform buletinelor de analiză eliberate de LSVSA Timiș cu rezultate negative la virusul Pestei Porcine Africane.

Constatări

  • Se ridică restricțiile sanitare veterinare din zona de protecție: localitatățile Cenei și Bobda, și din zona de supraveghere din localitățile Beregsăul Mare, Beregsăul Mic, Cărpiniș, Uivar, Sânmartinul Maghiar, Răuți, Diniaș, Sânmihaiul German, Pustiniș, și respectiv din fermele SC TOP SUIN Checea 1, SC SUIN GRUP Checea 2 și SC TIM SUIN Checea 3, județul Timiș
  • Introducerea porcinelor în exploatație se va face numai cu aprobarea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș.
  • Repopularea se va putea face numai după notificarea DSVSA Timiș.
  • Rămân în vigoare toate măsurile de prevenire a introducerii virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Timiș.
  • Mișcarea animalelor se va efectua numai după solicitarea avizului sanitar veterinar la DSVSA Timiș;

Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.