Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș informează că în data de 16.06.2023 a fost confirmat focarul de Pestă Porcină Africană în exploatația comercială de porcine aparținând SC SMITHFIELD ROMÂNIA Ferma Voiteni , județul Timiș.

În urma examinării probelor provenite de la porcii domestici din exploatația comercială de suine aparținând SC SMITHFIELD ROMÂNIA Ferma Voiteni, județul Timiș, rezultatul la LSVSA Timiș fiind pozitiv, au fost trimise și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București pentru confirmare și identificare a virusului pestei porcine africane.

După efectuare examenelor de laborator efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, rezultate fiind pozitive, a fost confirmată Pestă Porcină Africană .

Ce se întâmplă în continuare?

După confirmarea Pestei Porcine Africane a fost convocată sedința cu toți membrii CLCB, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârii de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare / îngropare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploatația comercială SC SMITHFIELD ROMÂNIA SRL- Ferma Voiteni, județul Timiș.

Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului Pestei Porcine Africane s-au stabilit cele două zone și anume:

  • o zona de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localității: VOITEG
  • o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: FOLEA, GHILAD, OFSENIȚA, DETA, OPATIȚA, DENTA, ROVINIȚA MARE, BIRDA, SÂNGEORGE, BERECUȚA, MĂNĂSTIRE din județ Timiș
  • Exploatații comerciale suine- ferma BIRDA aparținând SC Smithfield România SRL.

In cazul acestei confirmării DSVSA Timiș va lua toate măsurile care se impun în conformitate actelor normative în vigoare, Procedurilor și Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană. În ferma menționată mai sus sunt 53.764 porci care vor fi sacrificați. Un număr foarte mare din animalele care vor fi sacrificate sunt purceluși.

Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.