Potrivit DSVSA Timiș, sâmbătă, 22 octombrie a.c., au fost prelevare probe de la un porc domestic mort provenit de la o fermă din localitatea Murani, județul Timiș. În urma probei de laborator a fost confirmată prezența Pestei Porcine Africane.

„In data de 22.10.2022 a fost prelevată o probă de la un porc domestic mort provenit din exploatația de suine din loc. Murani (com.Pișchia, jud.Timiș). A fost recoltată și trimisă la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și în urma examenelor efectuate, proba a fost pozitivă conform buletinului de analiză nr. 15982/22.10.2022.După confirmarea Pestei Porcine Africane a fost convocată sedința cu toți membrii CLCB, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârea nr. 10/23.10.2022 de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploatația de suine din loc. Murani (com.Pișchia, jud.Timiș),In cazul acestei confirmării DSVSA Timiș va lua toate măsurile care se impun în conformitate cu actele normative în vigoare, a Procedurilor și a Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană.”, a transmis DSVSA printr-un comunicat de presă.

DSVSA, anunță faptul că virusul pestei porcine nu afectează în vreun fel oamenii, ci doar specia suină.

„Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.”, a transmis DSVSA printr-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.