Alina Gorghiu a fost avizată, miercuri, de Comisiile Juridice reunite pentru funcția de ministru al justiției, cu 85 de voturi pentru și 36 împotrivă.

Gorghiu a avut mereu o bună relație cu președintele Klaus Iohannis, care a susținut-o la șefia PNL. În competiție cu Ludovic Orban, Gorghiu a fost aleasă prima femeie la conducerea partidului în 2014, de unde a demisionat în decembrie 2016 după ce liberalii au obținut un scor slab în alegeri. Gorghiu a fost copreşedinte al PNL alături de Vasile Blaga.

Sub conducerea ei, PNL a obținut la alegerile parlamentare din 2014 scorul de 20%, spre deosebire de PSD care a obţinut 46%.

Alina Gorghiu a obținut din calitatea de membru al PNL Timiș, două mandate de senator în 2016 și 2020. Aceasta a fost adusă de fostul primar Nicolae Robu în prima poziție pe listele parlamentare ale PNL în județ.

Gorghiu și Cîțu, „echipa câștigătoare”

În 2021, Gorghiu l-a susținut pe Florin Cîțu la șefia PNL. Cîțu este bun prieten cu bancherul Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu. Potrivit zf.ro, Isar „a fost expulzat de către BNR în urma atacului speculativ asupra leului din septembrie 2008”, în momentul în care ocupa poziţia de vicepreşedinte al Bancpost, responsabil cu operaţiuni de Trezorerie. Florin Cîțu a fost și el îndepărtat din funcția deținută la ING, în urma a ceea ce presa a denumit atunci atacul speculativ pe leu din 2008.

În martie 2016, Gorghiu a fost audiată la Curtea de Apel București, în calitate de martor, în dosarul în care fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihail Vlasov, a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat mită unui parlamentar, pentru ca acesta din urmă să promoveze un anumit proiect de act normativ.

Probleme și cu DNA

Procurorii DNA au susținut în rechizitoriu că, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus „o muncă asiduă pentru influențarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării și susținerii respectivei inițiative legislative”.

„În special, influența s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional (Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerț și Industrie a României ori camerelor teritoriale (Andras Edler)”, se menționează în rechizitoriul prin care Mihail Vlasiv a fost trimis în judecată.

Un proiect de lege al deputatului PNL Adrian Cozma care ar fi interzis complet reclama la pariuri și jocuri de noroc a fost mutilat, în februarie 2023, chiar de colega sa de partid, Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL și președintele interimar al Senatului. Ea a preluat punctul de vedere al lobby-ului puternicelor companii de pariuri. Ulterior, deputatul de Timiș Alfred Simonis a depus în Camera Deputaților un nou proiect pentru diminuarea impactului jocurilor de noroc.

”Eliminarea în totalitate a formelor de comunicare comercială audiovizuală pentru activitățile de jocuri de noroc, inclusiv pentru cele desfășurate de companiile licențiate potrivit legii române și supravegheate de autoritățile române ar avea un impact negativ semnificativ asupra eforturilor statului român de a asigura protecția jucătorilor români și de a crea un mediu sigur pentru desfășurarea acestor activități”, arată motivarea Alinei Gorghiu.

În calitate de senator, Alina Gorgiu a promovat în 2020 un proiect de lege potrivit căruia o serie de condamnări penale pot fi executate la domiciliu, sub supraveghere electronică, pentru pedepsele mai mici de 7 ani. Proiectul a trecut de Senat, dar nu s-a bucurat de susținere politică și a picat la vot în Camera Deputaților.

Cariera politică a Alinei Gorghiu

  • Până în anul 2004 a îndeplinit funcţia de consilier local pentru Bucureşti, sector 5. La alegerile legislative din 2008 a obţinut un loc de parlamentar în Camera Deputaţilor în colegiul 22 din Bucureşti. La alegerile din 9 decembrie 2012 a obţinut un nou mandat în Parlament, fiind reprezentant al colegiului uninominal 22, Bucureşti.
  • Este membru în Baroul Bucureşti, director executiv în Asociaţia Centrul Avocaţilor Mediatori, membru în Asociaţia de Mediatori din Domeniul Financiar Bancar – FINBAN, prim-vicepreşedinte şi membru fondator al Asociaţiei Institutul Internaţional de Mediere.
  • Absolventă a „Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative” din cadrul Universității Creștine Dimitrie Cantemir. Licenţă în ştiinţe juridice, specializarea Ştiinţe Juridice şi Administrative la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.
  • La începutul carierei a lucrat ca avocat stagiar, mai apoi a obţinut un post de avocat-asociat la “Gorghiu, Pop şi Asociaţii – Societate civilă de avocaţi”. Din 2008 este Mediator Autorizat în cadrul Biroului de Mediator „Alina Gorghiu”.
  • Între 2007 și 2008 a fost consiliera președintelui AVAS (Agenția de Valorificare a Activelor Statului, care se ocupa de privatizări).
  • În 2012 Gorghiu a devenit vicepreşedinte la Camera Deputaţilor, iar la alegerile parlamentare a câştigat un nou mandat de deputat cu un procent de 71% în Bucureşti
  • În 2016, respectiv în 2020 a fost aleasă senator de Timiș din partea Partidului Național Liberal, fiind cap de listă
  • În 2023 a fost aleasă președinte interimar al Senatului României

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.