Președintele Klaus Iohannis a discutat miercuri cu liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, despre rotativa la guvernare și calendarul schimbării guvernului, au declarat pentru G4Media surse politice.

Premierul Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze luni din funcție și să declanșeze astfel rotativa. Marcel Ciolacu va fi nominalizat de președinte pentru funcția de premier. Accelerarea procedurii politice are loc pe fondul crizei de timp. Sesiunea Parlamentului se termină la 30 iunie și noul guvern nu poate fi instalat fără votul din Parlament.

Cei trei lideri au convenit ca demisia guvernului Ciucă și instalarea guvernului Ciolacu să aibă loc săptămâna viitoare. Rotativa ar urma să fie făcută indiferent de rezultatul negocierilor cu sindicatele din educație.

Ziua decisivă pentru Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu e duminică

Ziua decisivă va fi duminică, 11 iunie, când liderii partidelor din coaliția de guvernare urmează să decidă atât împărțirea funcțiilor în viitorul guvern, cât și calendarul exact al rotativei.

Demisia premierului Ciucă a fost amânată deja două săptămâni din cauza izbucnirii grevei generale din educație. Cei trei lideri au decis să facă rotativa guvernamentală cât mai rapid, indiferent de rezultatul negocierilor cu profesorii.

Cei trei lideri ar mai fi discutat și despre păstrarea UDMR în guvern. Unul din scenariile de lucru e ca UDMR să rămână cu Ministerul Mediului, iar în schimbul Ministerului Dezvoltării, pe care îl vrea PNL, să primească fie Ministerul Energiei, fie Sănătatea, fie Ministerul Investițiilor Europene. Nici o decizie finală nu a fost luată, ziua decisivă fiind duminică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.