Fostul consilier local și viceprimar al Timișoarei, Adrian Orza, critică într-o postare pe internet culoarea aleasă de firma ce a refăcut Fântâna cu Pești din centrul Timișoarei: „asortată cu oalele de sarmale din ceramică, vândute la tarabe, “refacerea” ei, in forma de acum , in suma de 130.000 euro, e de un kitsch desavarsit” spune Adrian Orza.

Totodată, Orza critică termenul lung pe care l-a necesitat refacerea Fântânii cu Pești, mai mult de doi ani de zile și cu peste opt luni de la data limită la care trebuia să fie redată publicului timișorean: „culmea, termenul de kitsch a apărut in Germania si avea sensul de a face ceva de mântuială. Ceva care apelează la stridență, artificiu, zgomot și pompă pentru a reține atenția, pentru a zgâlțâi simțul.

Ironia sortii e că Phoenix au ales această fântână pentru a filma videoclipul pentru melodia „Totuși sunt ca voi”. Da! Kitsch, ca voi, cei care v-ati băut joc de un simbol al Timișoarei. De unul dintre locurile preferate ale locuitorilor din Timișoara, dar și ale turiștilor, fotografilor, copiilor sau vârstnicilor deopotrivă.

In Consiliul Local cerusem să se limiteze la restaurare, adica refacerea rețelei de diuze și apă, la curățarea mușchiului depus, etc. Fără intervenții de fond. Cum nu s-a acceptat asta, eu am votat împotrivă. Cred ca singurul…” încheie Adrian Orza postarea referitoare la Fântâna cu Pești redată azi circuitului public.

Istoria Fântânii cu Pești

Fântâna cu Pești a fost construită în anul 1957, forma inițială a cesteia fiind o stea cu cinci colțuri pe care erau amplasați pești de bronz. Fântâna cu Pești este situață între Statuia Lupoaicei și Opera Națională Română. După numeroase restaurări, acesta a ajuns la forma rotundă din zilele noastre.

Ultima refacere a Fântânii cu Pești a început în mandatul primarului Nicolae Robu, data de finalizare a lucrărilor fiind februarie 2022, la peste doi ani distanță de momentul în care s-au început lucrările de refacere.

3 COMENTARII

  1. Pai daca numai la sarmale ne sta gândul ! Ar trebui întrebat fostul edil la ce se gândea când a ales culoarea !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.