Timp de 30 de zile, în cadrul campaniei bugetării participative,“Timișoara Decide!”, organizată de primăria Timișoara, timișorenii au avut posibilitatea de a alege care dintre cele 50 de proiecte prezentate va merge mai departe și va trece în etapa de implementare.

„Este prima campanie în care timișorenii au putut nu doar să voteze, ci s-au și implicat direct în propunerea proiectelor care să crească nivelul calității vieții din comunitatea lor. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat. Am primit peste 50 de proiecte de o calitate excelentă și chiar dacă banii ajung doar pentru 8 dintre ele, nu aruncăm nimic la gunoi. Dimpotrivă, am rugat echipa din primărie să ”adopte” în proiectele pe care le facem, cât mai multe din propunerile primite. Mă bucur că am inițiat acest mecanism de bugetare participativă, prin care să primim cât mai multe propuneri care să îmbunătățească și calitatea proiectelor gândite în pimărie, dar și viața în cartiere”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Deși fiecare dintre participanți a avut opțiunea de a vota 5 proiecte, majoritatea dintre aceștia au votat două sau trei, astfel au fost înregistrate 19.258 de voturi de la 6.715 votanți.

Pentru fiecare proiect dintre cele câștigătoare a fost alocat un buget de 400.000 de lei.

Proiectele sunt următoarele:
1. Vizibilitatea mijloacelor de transport în comun aflate pe traseu cu un total de 1.465 voturi îl are ca inițiator proiect pe Alin Ciobanu. Proiectul implică instalarea de dispozitive GPS în mijloacele de transport în comun ale STPT aflate pe traseu, preluarea informațiilor în timp real pe un server centralizat și afișarea acestora pe o hartă electronică a orașului/zonei metropolitane, cu posibilitatea de a filtra după numărul liniei/liniilor de transport de interes pentru utilizator.

2. Toalete publice în parcuri. Silvia Cristina Nicoara a primit 1.399 de voturi pentru a construi toalete publice în Parcul Pădurice și reabilitarea toaletelor publice existente în Parcul Botanic și Parcul Carmen Sylva.


3. Îmbunătățirea calității celor mai des utilizate piste de biciclete câștigător cu 1.254 de voturi, a fost inițiat de Radu Braniscan și face referire șa eliminarea bordurilor înalte de la trecerile de pietoni sau de la intersecțiile străzilor prin aducerea lor la același nivel (70% din buget și 30% din buget pentru marcaje).


4. Laboratorul digital. Maria Gurzun a fost susținută de 1.200 de votanți pentru a amenaja la Liceul Moisil un laborator digital inteligent care va fi dotat cu tehnologie de ultimă generaţie: calculatoare cu softuri de design grafic incluse, tablă interactivă, roboţi educaţionali multifuncţionali, imprimante 3D, ochelari VR, la care vor avea acces gratuit toţi elevii şcolilor şi liceelor din Timișoara. În timpul petrecut în laborator, ei vor fi ghidaţi de membri ai echipei Liceului Moisil, care îi vor ajuta să folosească echipamentele și alături de care vor experimenta învățarea creativă și transdisciplinară.


5. Păduri urbane miniaturale. 1.187 de timișoreni și-au exprimat dorința ca proiectul lui Andrei Popescu să le aducă noi oaze de liniște în oraș, astfel va fi demarată extinderea de spații verzi prin amenajarea de păduri urbane miniaturale în diverse locuri ale Municipiului Timișoara. Zonele menționate sunt: Piața Consiliul Europei, Pasaj Jiul, zona locomotivei; intersecția Punctele Cardinale; intersecția Bărnuțiu – Kogălniceanu; intersecția Aradului, Alexandrescu, Marginii; intersecția Rebreanu, Brancoveanu; intersecția Rebreanu, Șagului; în vecinătatea Shopping City, Bulevardul Dâmbovița – depou STPT, zona AEM.
6. Hub Educațional Comunitar Incluziv Școală-Familie-Comunitate. Educația stă la baza formării unei societăți sănătoase, așadar Mirela Scorțescu prin proiectul inițiat dorește alături de alți 1.108 votanți, organizarea în actualele spații de educație formală și cele verzi din proximitatea Școlii Gimnaziale nr. 30 a unui Hub Educațional Comunitar Incluziv: Școală – Familie- Comunitate pentru creșterea stării de bine.

  • 7. Dotarea școlilor din Timișoara cu dulăpioare pentru elevi. Proiect de 1.021 de voturi a fost lansat de Ovidiu-Adrian Chira și prevede lasele gimnaziale din școlile Timișoarei vor fi dotate cu dulapuri, având compartimente individuale, care să permită elevilor păstrarea în condiții optime a unor obiecte folosite preponderent la școală: manuale, caiete, penare, blocuri de desen și accesorii, echipament pentru orele de sport. Școlile propuse pentru implementare sunt: Colegiul Tehnic Electrotimiș, Scoala Gimnaziala nr.20, Școala Gimnazială nr.27, Școala Gimnazială nr.12, Colegiul Constantin Diaconovici Loga,  Școala Gimnazială nr. 6, Școala Gimnazială nr. 18.
  • 8. Treceri de pietoni mai sigure! Un alt proiect, al lui Andrei Cătălin Sava este menit să ofere mai multă siguranță pietonilor prin înălțarea trecerilor de pietoni la nivelul trotuarelor, fără a aduce modificări ulterioare infrastructurii actuale și introducerea iluminatului ecologic al trecerilor de pietoni pe timp de noapte pe str. Gavril Musicescu, de la intersecția cu Calea Martirilor 1989 și până la intersecția cu str. Vasile Zbegan.

Proiectele câștigătoare urmează a fi implementate în funcție de specificul și complexitatea fiecăruia, cetățenii având posibilitatea de a urmări evoluția acestora pe pagina dedicată bugetării participative: https://decidem.primariatm.ro/bp.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.