Atunci când vorbim despre ajutorul tinerilor sub 35 de ani în zona rurală și periurbană, ne gândim fie la ajutor financiar sau locuri de muncă create special pentru ei, fie la vânzarea/cedarea unui pământ pentru casă, în cazul tinerelor familii. Dar, la Sânandrei, comună condusă de fostul pesedist, actual liberal primar Coman, proiectele care sfidează cetățenii comunei și cerințele acesteia sunt prioritizate.

Un nou caz este semnalat de consilierul local Liviu Gherman. Este vorba deun pământ cu o suprafață de 1.154 mp în interiorul comunei, dat fără licitație publică, pentru construcția de case, unor cetățeni care nu au nici măcar domiciliul în comună, asta în timp ce zeci de cereri de pământ făcute de cetățenii tineri ai comunei pentru construirea unei case se află încă în așteptare.

Sfidarea intereselor comunei (sau de ce nu corupția sau necunoașterea legii) este prezentată de consilierul local Gherman într-o postare în care le cere celor care au depus cereri pentru atribuirea unor suprafețe de pământ să îl contacteze în privat, în vederea contestării la Prefectura a HCL-ului menționat mai sus emis de CL Sânandrei. Liviu Gherman vrea să îi ajute pe tinerii căsătoriți care au depus cereri pentru atribuirea de pământ în vederea construirii unei case.

”Dragi cetățeni, săptămâna trecută s-a aprobat prin consiliul local, concesionarea unei suprafețe de peste 1.000mp, fără licitație publică.
Beneficiari acestei concesiuni nici măcar nu au buletin cu domiciliu de Sânandrei. Chiar dacă legislația spune foarte clar că, cererile de teren pentru tineri căsătoriți (Legea 15) sunt prioritare, conducerea noastră administrativă consideră că zecile de cereri pentru teren destinat tinerilor care au crescut în această comunitate, nu sunt prioritare. Rog toți cetățenii care au depusă cerere sau vor să depună pentru concesionarea unui teren în baza Legii 15(tineri căsătoriți sub 35 de ani), să-mi trimită în privat această cerere, deoarece voi contesta la Prefectura această hotărâre în detrimentul tinerilor din comunitate” spune Liviu Gherman într-o postare.

L-am contactat pe Liviu Gherman care ne-a precizat că este decis să conteste atribuirea fără licitație a pământului respectiv: „Este inimaginabil cum în România, o țară democrată și aflată în Uniunea Europeană încă se întâmplă astfel de chestii. Cum poti tu ca primarie, sa prioritizezi oameni care nu au nici macar resedinta in Sânandrei in detrimentul tinerilor casatoriti, care asteapta de luni bune, daca nu chiar de ani, sa aibe un loc in care sa isi faca o casa. Ba mai mult, tu ca si primar si comuna, ar trebui sa incurajezi lucrul asta, sa te dai peste cap pentru ca in Romania, ca bonus nefericit, natalitatea este intr-o continua scadere. In schimb, tu ce faci ca primar … ai un comportament de traseist politic, total impotriva intereselor Sânandreiului” spune Gherman.

Un alt lucru interesant (sau suspect) este rapiditatea cu care s-a aprobat cererea pentru pământ, în doar câteva zile. Și în decursul a câtorva zile s-a și găsit pământul suficient pentru a construi 3-4 case, cei 1154 mp, asta în timp ce cererile de pământ făcute de tinerii comunei stau de luni de zile în sertarele primăriei conduse de Claudiu Coman, prinzând din ce în ce mai mult praf.

Notă : Comuna Sânandrei continuă să fie înconjurată de scandaluri în ultimii 15 ani, scandaluri demne de atenția DNA. Doar în ultimele luni au apărut public două situații care ne fac și pe noi, dar probabil și pe cei care trăiesc în Sânandrei, să își pună semnul întrebării în legătură cu actele și deciziile primarului Coman.. Primul ar fi un schimb de terenuri, un teren intravilan aflat în patrimoniul comunei Sandrei propus de primar la schimb de 1:1 cu un teren agricol, aflat la kilometri depărtare – între cele două terenuri fiind pus semnul de egalitate, deși piața imobiliară spune că terenul comunei ar fi de 40 de ori mai valoros ca cel agricol, din punct de vedere financiar.

Al doilea scandal este cel al unei foste bălți, aflată la periferia satului Covaci și dată în concesiune pe 49 de ani unei firme private acum câtiva ani. Deși firma a falimentat de ceva timp iar terenul, care nu mai este demult baltă – fiind astupată în marea ei parte de pământ – cumva, printr-un proces misterios (sau ilegal) a trecut în proprietate privată. Iar Primăria Sânandrei s-a gândit să îl vândă celei care deținea firma ce l-a avut în concesiue (firma falimentând trebuia să reintre în patrimoniul comunei) la un pret de 25 de ori mai mic decat pretul pietei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.