Lucrurile par să se miște în direcția bună în ceea ce privește clădirile istorice din Timișoara, o spune chiar primarul orașului, Dominic Fritz. Proprietarii care nu vor să își reabiliteze exteriorul clădirii sunt somați și amendați, iar cei care au nevoie de sprijin financiar găsesc în primarie un partener la care pot apela.

„Mai ales în zona istorică, taxăm lipsa de acțiune a proprietarilor, dar venim și cu un instrument de sprijin financiar pentru cei care se pun de acord să reabiliteze clădirea istorică în care locuiesc. Anul acesta, Primăria a trimis aproape 2.000 de somații către proprietarii a căror clădiri sunt degradate, în tot orașul. Au timp până la 15 noiembrie să înceapă lucrările de întreținere și îngrijire necesare. În caz contrar, de la 1 ianuarie anul viitor vor plăti un impozit mult majorat” spune Dominic Fritz într-o postare pe Facebook.

În zona centrală – situl istoric Cetate și ansamblul urban Corso – sunt 193 imobile, dintre care 73 sunt în bună stare sau reabilitate, alte 15 clădiri au autorizație de construire și termen de execuție în curs. 62 dintre clădiri sunt într-o stare proastă și necesită rapid intervenții. Proprietarii acestor 62 de imobile centrale au primit somații să înceapă lucrări de renovare și reabilitare până în 15 noiembrie 2022. Proprietarii de clădiri istorice care se hotărăsc să își reabiliteze imobilul pot solicita atât consiliere, cât și sprijin financiar de la Primărie, Biroul Reabilitare Clădiri Istorice și Monumente din Piața Traian, indiferent dacă au primit somație sau nu.

„Punem în aplicare aceste politici mixte de taxare și sprijin pentru a salva identitatea arhitecturală a Timișoarei. Fără aducerea înapoi a componentei estetice în spațiile publice vom pierde sufletul orașului, legătura trecutului cu noi, moștenirea arhitecturală și culturală a Timișoarei de care suntem așa de mândri. Împreună îi redăm Timișoarei frumusețea.” încheie primarul Fritz postarea pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.