Ruga este o sărbătoare tradițională, o sărbătoare a întregii comunități, direct legată de hramul bisericii ortodoxe din localitate, foarte dragă satelor bănățene. Primăria Dumbrăvița a anunțat organizarea sărbătorii pentru zilele de 12 și 13 iunie, în fața Bisericii ortodoxe, cu un program tradițional de muzică populară, așa cum se organizează în fiecare an, spun cei ce administrează soarta comunei într-un comunicat remis presei.
„Consilierul local Pro Romania, Alina Sperlea, a dorit să impună în program o trupă de muzică modernă (DJ Project, n.r.), cu argumentul prestației gratuite în baza unei relații de prietenie. Prezența unei astfel de formații, binevenită într-un concert pentru tineret, era însă complet inoportună în cadrul unei Rugi bănățene și astfel am refuzat această modificare de program” spun organizatorii rugii.
„Imediat, consiliera Pro Romania a solicitat aprobarea unui concert pe un teren din zona lacului, aflat în proprietatea mamei sale, în aceeași seară cu spectacolul organizat de către primărie pentru Rugă. Am aprobat concertul, tocmai pentru a evita orice discuție politică” spune Horia Bugărin, primarul comunei Dumbrăvița. „Din păcate, de aici lucrurile au luat amploare, concertul transformându-se de fapt intr-un eveniment concurent, cu program pe întreaga durată a serii, cu mâncare și cu băutură gratis pentru adulți, respectiv înghețată și activități gratuite pentru copii.
Dezaprob acest tip de mită electorală, care nu a făcut altceva decât să dezbine comunitatea, determinându-i pe localnici să participe fie într-o parte, fie în alta. Ba mai mult, prin oferirea gratuită de mâncare și băutură s-a produs un prejudiciu comercianților locali participanți la Rugă, atât de încercați pe perioada pandemiei, și care s-au trezit cu o concurență neloială. Nu în ultimul rând, atât în timpul cât și la finalul evenimentelor a avut loc o adevărată campanie de defăimare a Rugii și asta doar din cauze politice.
Apare și întrebarea: din ce bani a organizat conslierul local Alina Sperlea evenimentul dacă în declarația de avere, publică pe site-ul U.A.T. Dumbrăvița, menționează că nu are bunuri și că veniturile lunare nu depășesc 1.500 lei (indemnizația de consilier și alocațiile copiilor)?
Le mulțumesc tuturor celor implicați în buna desfășurare a evenimentului, precum și celor peste 10.000 de participanți prezenți în cele două zile și care au înțeles că Ruga din Dumbrăvița e una singură, cea din fața bisericii.
Evenimentul a fost finanțat din bugetul local cu suma de 40.000 lei, la care s-au adăugat taxele de participare și contractele de sponsorizare și a fost organizat de către societățile din subordinea Consiliului local: Dumbrăvița TV și Dumbrăvița Investiții, cu sprijinul voluntar al unor angajați din primărie” încheie Horia Bugărin un comunicat remis presei.
Notă: Alina Sperlea, consilier local din partea Pro România în Dumbrăvița, a fost acuzată în ultimul an de speculă imobiliară de către cunoscutul activist Cristi Brâncovan, după ce mai multe licitații cu terenuri cu utilitatea drum din Dumbrăvița au fost scoase la licitație pe sume modice, licitații anulate atunci când se prezentau mai multe persoane la licitație. Ulterior, licitațiile respective au fost mutate din Timișoara la Moldova Nouă pentru a scăpa de ochii publici, activistul Brâncovan determinând prin luări publice de poziție pe cei din Primăria Dumbrăvița să se prezinte la licitațiile respective. Cei doi, Cristi Brâncovan și Alina Sperlea, au avut contre pe grupul de Facebook Dunos, consilierul local organizând și o conferință de presă la sediul partidului Pro România din Timișoara, conferință în care a încercat să arunce diverse acuzații spre activistul timișorean, neexplicând însă cum a ajuns în posesia drumurilor asfaltate din Dumbrăvița, cum sunt acestea scoase la licitație de ANAF pentru sume modice și cum sunt anulate pe banda rulantă licitațiile atunci când se prezenta mai mult de o persoană la licitație.