Azi, Primăria Timișoara a decis să înceapă operațiunea de tăiere a stejarului plantat de Regele Ferdinand în 1923 în Piața Libertății din Timișoara. Acesta, datorită lipsei îngrijirilor și betonării în jurul lui, operațiuni făcute de administrația Robu fără a ține cont de natură, s-a uscat – spun specialiștii. De altfel, fostul primar Nicolae Robu era celebru prin știrile locale și naționale pentru multitudinea de copaci tăiați în timpul mandatului dânsului și pentru lipsa de respect față de natură a celor care „asfaltau în forță” urbea timișoreană. De altfel, o statistică din 2018 arăta ca Timișoara a pierdut peste un metru pătrat de spațiu verde pe cap de locuitor din 2013 până în 2018.

Se pare că în cursul tranformărilor suferinte de Piața Libertății, modernizată în forță după sfaturile fostului edil și nu ale arhitecților care au conceput proiectul, copacul care trebuia să „trăiască” sute de ani în Piața Libertății s-a uscat.În proiectul original de modernizare a Pieței Libertății, toți copacii mari din piață erau menținuți în picioare, dar, după intervenția fostului primar Robu asupra proiectului, aceștia (cu excepția celor doi stejari) au fost tăiați din Liberății (vezi in galeria foto poza cum trebuia să arate Piața Libertății fără intervenția lui Robu).

„Un moment dureros pentru Timișoara – tăiem stejarul din Piața Libertății, plantat de Regele Ferdinand I în 1 mai 1923. Grav afectat de lucrările de reabilitare a pieței, s-a uscat de câțiva ani și nu mai putea fi salvat. ” spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz, într-o postare.

Vestea bună este că principesa Margareta, fiica regelui Mihai I, a acceptat să planteze un nou stejar în locul celui uscat din Piața Libertății.

„Mă bucur mult că Majestatea Sa Margareta a acceptat invitația mea de a planta, săptămâna viitoare, în locul lui un alt stejar, ca semn de respect pentru legătura istorică pe care Timișoara o are cu Casa Regală și pentru valorile comune pe care le împărtășim.
Trunchiul stejarului sădit de Regele Ferdinand I va fi donat Facultății de Arte și Design din Timișoara și va fi transformat într-o operă de artă care va fi amplasată într-un spațiu public.

Facem tot posibilul să salvăm celălalt stejar din piață, plantat tot în 1923 de Regina Maria. Intervențiile au fost recomandate în urma unui studiu realizat de specialiștii Asociației Peisagiștilor din România (ASOP) – Filiala Teritorială Vest pentru a-l proteja.” încheie Dominic Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.