Nu este ceva nou sau unic în istoria Coltermului, dar se pare că istoria se repetă și frigul din casele timișorenilor este dat și de calitatea proastă a cărbunelui. În 2021, colegii de la Vocea Timișului spuneau într-o investigație că puterea calorică brută a cărbunelui cumpărat de Colterm este egală cu zero. Azi, consilierul local Roxana Iliescu, una din cele mai active voci în media timișoreană în privința neregulilor și derapajelor de la Colterm, a fost la CET Sud, unde a constatat că și anul acesta am luat țeapă – în vistieria Colterm ajungând mai mult bolovani și pământ amestecat cu ceva cărbune.

Roxana Iliescu readuce în discuție declarațiile din toamnă ale city-managerului Matei Creiveanu, conform cărora Timișoara ar consuma cărbune și gaz în valoare de cel puțin două milioane de lei pe zi. „Comutăm masiv pe cărbune, practic 90% din energie va fi asigurată de cărbune, iar pentru diferență vom avea un nou furnizor de gaz (…). În momentul în care am dat drumul la căldură, consumul a crescut exponențial, facturile zilnice au ajuns la peste 2 milioane de lei, în condițiile în care nu aveam ger afară. Calculul nostru e că dacă am fi mers sută la sută pe gaz și era o lună de iarnă în toată regula am fi ajuns la 4,5 milioane de lei factură pe zi pentru gaz. Prețul e uriaș. Dacă trecem preponderent pe cărbune costul se diminuează simțitor. La un calcul grosier, pe o zi de iarnă, costul cu cărbunele ar fi undeva pe la 250.000 de lei, costul cu gazul ar fi undeva pe la 500.000-600.000 de lei, în condițiile în care gazul ar reprezenta sub 10% din necesarul de energie, atât de disproporționat e prețul” declara Creiveanu în toamnă, citat acum de Roxana Iliescu, care continuă prin a explica de ce primim cărbune de calitate inferioară și de ce avem problemele mari de acum, în plină iarnă, în a furniza energia termică necesară încălzirii apartamentelor timișorenilor.

Roxana Iliescu: „de ce ne costă aproximativ 2 milioane de lei pe zi căldura și apa caldă și nu cât aproxima Creiveanu? Pentru că băieții ăștia au eșuat lamentabil inclusiv în negocierile cu furnizorii de cărbune! Față de principalii furnizori de cărbune ai Colterm au avut cea mai “potrivită” abordare: pe cei de la CE Oltenia i-au dat în judecată în decembrie 2021 pentru nerespectarea graficului de livrări, în contextul în care au o datorie uriașă de achitat acestora. Adică pe lângă faptul că nu sunt gospodari și nu și-au făcut stoc de cărbune încă din vară, nici măcar nu au cea mai elementară și de bun simț gândire de oameni de afaceri: au dat în judecată pe cineva la care au datorii… și mai vor să le fie livrat cărbune! În plus, pe cei de la AMV Style din căpușe și hoți nu i-au scos… Acum, aceleași minți luminate, nu știu cum să se milogească în fața acestor furnizori, să-i determine totuși să mai aducă cărbune, pentru că ce a venit între timp este în mare parte o mizerie!”

Concluzia Roxanei Iliescu este că azi, în comparație cu 2020, ardem mult mai mult cărbune, de o valoare calorică inferioară pentru a obține aceiași cantitate de căldură: „Prin comparație, dacă în 2020 aveam pe o zi un consum de gaz (media )=2600 Nmc/h , pentru arderea a 1.056 tone cărbune (cu o putere calorică de 1600/1700 KCal), la ora actuală, în mod absolut halucinant avem consum de gaz DUBLU(medie) = 5200 Nmc/h pentru arderea aceleiași cantități de cărbune, culmea, declarat la o valoare calorică chiar mai mare!” încheie Roxana Iliescu, care pune apoi câteva filmulețe cu ce a găsit la Colterm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.