Volumul comerțului cu amănuntul în Uniunea Europeană a scăzut în noiembrie cu 5%, comparativ cu luna precedentă, în timp ce în zona euro declinul a fost de 6,1%, pe fondul impunerii de noi restricții pentru oprirea răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Olanda (2,6%), Croația (2,5%), Germania (1,9%), Malta (1,8%), Bulgaria (1,2%), Estonia și Ungaria (ambele cu 1%) și România (0,7%), iar cel mai semnificativ declin în Franța (minus 18%), Belgia (minus 15,9%) și Austria (minus 9,9%), transmite Agerpres.

În noiembrie, comparativ cu perioada similară din 2019, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 2,9% în zona euro și cu 2% în Uniunea Europeană. În UE, vânzările de combustibili auto au scăzut cu 15,3% în noiembrie, comparativ cu perioada similară din 2019, vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 3,3%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi și tutun au crescut cu 2,4%.

România a raportat o creștere de 4% în noiembrie, comparativ cu perioada similară din 2019, după un avans de 4,8% în octombrie.

Cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în noiembrie, comparativ cu perioada similară din 2019, s-a înregistrat în Germania (8,8%), Danemarca (8,7%) și Olanda (6,6%), iar cel mai semnificativ declin în Franța (minus 15,7%), Slovenia (minus 14,2%) și Belgia (minus 11,7%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.