În condițiile în care actele de violență între elevi au crescut alarmant de mult în ultima perioadă, iar rata abandonului școlar și a sinuciderilor în rândul elevilor fiind una dintre cele mai mari din cadrul Uniunii Europene, PMP TIMIȘ  vrea să atragă atenția întregii clase politice asupra unei cauze importante ale acestor fenomene îngrijorătoare: lipsa cabinetelor de consiliere psihologică în cadrul școlilor din România. În prezent, în România legea educației prevede ca un psiholog să se ocupe de nu mai puțin de 800 de elevi. Deputatul PMP Timiș Cornel Sămărtinean a avut o inițiativă legislativă în acest domeniu înca de acum 3 ani.

Încă din 2017 am depus la Camera Deputaților un proiect de lege care venea să oblige guvernul și Ministerul Educatiei să angajeze mai mulți consilieri psihologi, astfel încât un psiholog să se ocupe de 400 de copii și nu de 800 cum este în prezent. Mai mult chiar doream ca prin acest act normativ să fie obligatorie funcționarea unui cabinet de consiliere psihologică în fiecare unitate școlară cu personalitate juridică. La momentul depunerii proiectului de lege la parlament, Guvernul PSD condus la vremea respectivă de  Mihai Tudose, a dat aviz negativ, dar a trecut prin adoptare tacită de Camera Deputaților, pentru ca în final să fie respins definitiv în Senat de majoritatea parlamentară condusă de PSD! Părinții copiilor care sunt victime ale abuzurilor altor elevi trebuie să știe că parlamentarii PSD, prin faptul că au picat la vot inițiativa mea, sunt părtași la fiecare abuz la care este supus vreun elev” a spus președintele PMP Timiș, Cornel Sămărtinean și candidat la funcția de Președinte al Consiliului Județean Timiș.

Un calcul simlu arată că un psiholog şcolar nu are cum să se ocupe de 800 de elevi. Dacă luăm în calcul că un copil ar avea acces o singură dată, pe semestru, la o consultaţie față în față cu psihologul școlar ar însemna că, săptămânal, cel puţin 44 de elevi ar trebui să fie consiliaţi din punct de vedere psihopedagogic. Evident că nu există timp pentru o evaluare corectă și temeinică.

Elevii nu beneficiază de consiliere psihologică la şcoală,  și din acestă cauză apar situații ca cea mediatizată zilele acestea cu eleva bătută și umilită de colegele ei. Culmea, aceste cazuri devin publice doar când află presa despre ele. Dar sunt sigur că fenomenul de bullying este larg răspândit în școlile din România. Din păcate nimeni nu face nimic pentru a-l ține sub control”, a adăugat președintele PMP Timiș, Cornel Sămărtinean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.