Primarul Timișoarei a postat pe pagina de Facebook noile promisiuni pentru luna noiembrie 2019, vizând de data aceasta clădirea Filarmonicii din Timișoara (fostul Cinema Capitol) și grădina de vară. Menționăm că între propunere și finanțare și realizare pot trece și decenii sau nu se pot realiza niciodată (vezi propunerile de parcare în zona centrală făcute de primar sau cele făcute în campania din 2012, neîndeplinite majoritatea nici azi, în prag de 2020. Așadar, care sunt propunerile pentru clădirea Filarmonicii:

Iată câteva detalii privind proiectul ce vizează clădirea Filarmonicii:

Intervențiile propuse a fi realizate urmăresc punerea în valoare a potențialului istoric și arhitectural al imobilulul Filarmonicii, imobil emblematic al orașului. Se vor face Iucrări de reparații și consolidare pentru punerea în siguranță a imobilului, pentru acțiuni seismice, conform cerințelor din expertiza tehnică.

Deasemenea, propunerea vizează reabilitarea fațadelor: în zona accesului pricipal se va elibera fațada prin eliminarea extinderii din anii 1970. Deși această extindere a fost proiectată de către cunoscutul arhitect Șerban Sturza, ea a fost potrivită pentru a răspunde funcțiunii din acea perioadă, de cinema și se considera potrivit ca fațada principală sa revină la forma sa inițială. Se va înlocui tâmplăria întregului ansamblu cu altă tâmplărie din lemn, cu geam termoizolant. Se va înlocui învelitoarea din țiglă și se va reabilita șarpanta. Se vor reface toate finisajele interioare, după ce se vor finaliza intervențiile structurale. Se va igieniza, hidroizola și reabilita subsolul și mansarda , creând astfel spații suplimentare necesare, în vederea funcționării la cerințele actuale.

Intervențiile principale se vor concentra pe sala de concerte. Fiind o sală proiectată inițial pentru funcțiunea de cinema, propunerea va răspunde la cel mai înalt nivel cerințelor funțiunii actuale, de filarmonică. Conform studiului acustic efectuat, se vor schimba finisajele padoselilor , pereților, scaunele și se va interveni asupra scenei și asupra formei tavanului. Instalațiile de sunet și lumini vor fi cele mai performante, scopul întregii intervenții fiind de a avea o sală de concerte modernă, performantă, în limita spatiului existent. Sala va avea un numar aproximativ de 850 locuri. Se dorește și extinderea scenei, se vor căuta soluții în acest scop.
O altă intervenție importantă va fi inlocuirea integrală a instalațiilor electrice, sanitare, de climatizare și ventilare, pe langă cele de lumini și sunet din sala principală.

Intervențiile propuse pe zona grădinii de vară au scopul de a oferi un potențial maxim de folosire al spațiului amenajat în cadrul ei și aferent acesteia. Dotorită gradului ridicat de deterioare al elementelor construtive (scări, gradene, parapeți, jardiniere) și a formei neregulate a amfiteatrului exterior, se va construi un amfiteatru nou, din beton, pe aceeasi amprentă, fara a afecta arborii existenți. La baza lui înspre curtea creată cu clădirea Filarmonicii și accesul principal vor fi amenajate o cafenea, un info-point, un gift-shop și grupuri sanitare. Fiind spații semi-publice, accesul va fi liber , cu anume restricții doar în cadrul evenimentelor organizate. Spațiile verzi și aleile vor fi reamenajate, cu locuri de stat și mobilier urban.

Amfiteatrul va fi acoperit în funcție de condițiile meteo ( ploaie sau soare putenic ) cu o structură ușoară din pânze, susținute de o structura metalică, pe care vor fi aplasate sistemele noi de lumini și sunet. Structura metalică va oferi un sprijin vegetației cățarătoare, devenind astfel spațiul interior o adevărată grădină de vară. Această propunere va oferi posibilitatea folosirii grădinii de vara la o capacitate mult mai mare ( un număr aproximativ de 1.150 de locuri ) și pentru mult mai multe evenimente, nu doar proiecții de film sau spectacole, fără a fi o problema condițiile de vreme. Ecranul grădinii de vară se va reabilita, împreună cu clădirea din spatele lui, în care se vor amenaja vestiare, grupuri sanitare și spații de lounge pentru artiștii care vor avea acces la scenă. Se propune o scenă nouă, modernă, care deasemenea va fi dotată cu o structură metalica cu posibilitatea de acoperire și susținere pentru instalațiile de sunet și lumini.
O atenție deosebită se oferă amenajărilor exterioare, prin refacerea aleilor, reabilitarea gardului din beton al grădinii de vară, dotarea cu mobilier urban și corpuri de iluminat exterior, reamenajarea spațiilor verzi , rebilitarea parcărilor.

Așa cum am menționat mai sus, promisiunea primarului nu vine și cu termen de implementare a proiectului. Când va trece de stadiul de proiect și va ajunge la finantare, proiectare și implementare ? Probabil nu prea curând, ținând cont că vistieria orașului este goală și succesul actualei administrații liberale de a atrage fonduri de finanțare europeana este aproape inexistent, fiind în acest moment surclasați de multe orașe mai mici și chiar comune din România.

Articolul precedentCine este Raul Pătrașcu, noul director al Spitalului Județean din Timișoara?
Articolul următorVino să dăm startul poveștilor de Crăciun, duminică, la Iulius Town Timișoara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.