Peste 20 de artiști intervin în spațiile publice pentru a marca altfel decât ne-am obișnuit 30 de ani de la Revoluția de la Timișoara

În acest an comemorăm 30 de ani de la Revoluția din 1989. Poveștile și amintirile generațiilor care au trăit atunci, fac parte deja din istorie. Decembrie 1989 a marcat viața oamenilor de astăzi, fie că au trăit aceste evenimente, fie că s-au născut după acele momente. Au fost publicate cărți și manuale, documentare, s-au deschis muzee și memoriale, au fost puse în scenă spectacole și filme. Și totuși, uneori nu e destul.

Pentru că Timișoara în ’89 a avut curajul să fie altfel, și proiectul Memoriile Cetății realizat de Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii propune o manifestare altfel: în perioada 14-20 octombrie facem apel la conștiința colectivă și ne reamintim ce înseamnă spiritul liber.

Peste 20 de artiști vor interveni în aceste zile în spațiul public din Timișoara pentru a realiza picturi murale sau mozaicuri în memoria evenimentelor din timpul Revoluției. În paralel, mergem cu spectacole și concerte în 8 cartiere din oraș. Amintirile timișorenilor despre acele zile vor fi puse laolaltă și vor deveni povești vii, o memorie a revoluției pe care au trăit-o.

Timp de 7 zile intrăm în cartierele din Timișoara, în 8 zone diferite, să pictăm, să creăm, să conservăm și să exprimăm memoria revoluției. Începem astăzi.

Artiștii se pregătesc deja de lucru: șase pereți și o fântână publică din șapte cartiere vor prinde viață în Parcul Dacia, Parcul Bucovina, Calea Martirilor, Blașcovici, Liceul de Arte, Liceul Auto, și în fostul port al orașului Timișoara, din zona Dâmbovița de pe malul Begăi. Cinci picturi murale au fost alese în urma unui concurs de proiecte. Doi artiști vor crea o pictură pe un tramvai, la depoul SPTP. Tot în această săptămână, benzile desenate despre oameni, întâmplări și povești din zilele Revoluției de la Timișoara vor decora 23 de stații de tramvai.

Memoriile Cetății duc povestea Revoluției mai aproape de generațiile tinere. În această săptămână, elevii de liceu vor participa la ateliere și spectacole de teatru, iar în fiecare zonă vor avea loc și reprezentații pentru publicul larg și concerte de muzică.

Voluntarii vor continua să adune până pe 27 octombrie poveștile intime despre perioada Revoluției, iar la finalul proiectelor se va publica un volum.

Săptămâna Memoriile Cetății se va încheia duminică, cu un „pelerinaj” pe biciclete, cu plecare din Piața Maria, la ora 12:00, care va ajunge în punctele importante ale Revoluției din 1989. Pentru că Timișoara nu uită niciodată.

Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar ”Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.”

Parteneri: FISART (Festivalul Internațional de Street Art Timișoara), The Secret Garden, Street Delivery, Verde pentru Biciclete.

Artiști: Intervenții în spații publice: Lost Optics, NAVA C2: Rareș Moldovan, Ilie Duță, Dorian Bolca, Casele cu Ochi Închiși, Bianca Stancu, Christian Horațiu Pavelescu, LUX, FISART (cu Alex Baciu, Corina Nani, Irlo, Roua), Alina Bohoru, Mircea Popescu, Sorina Vazelina;
Muzică: Choarda Liberă, MC Tina, Uţu Pascu, Vlad Trif, Brenn, Tavi Scurtu, Toni Kühn, Lucian Nagy, Horaţiu Fâra, Zicu, Daniel-Silvian Petre, Ștefan Iordănescu, DJ Vasile, Gabriel Álmási, Levi Molnár, Florin Fâra (VJ flo’), Dancelli.

Din program mai fac parte: Teatrul Portabil (proiectul Zile Roșii, Nopți Albe), Teatrul Labirint Asylum, (atelier Semne Scrise), Alex Popescu (atelier teatru Impro Memorii), Sebastian Dobrescu (atelier teatru sensorial), Centrul Cultural Replika București, Teatrul Auăleu.

Câteva informații din program:

ZONA DACIA : Parc Dacia (str. Burebista nr. 7) lucrează Lost Optics. Duminică, 20 octombrie: ora 18.00 spectacol teatru senzorial – Memorii – Sebastian Dobrescu (Parc Dacia)

ZONA BUCOVINA : Parcul Bucovina (str. Învățătorului) – mozaic – lucrează NAVA C2, Rareș Moldovan, Ilie Duță, Dorian Bolca

Marți, 15 octombrie – de la ora 19.00-22.00 – Reprezentație Teatrul Labirynt Asylum/Teatru senzorial în Parcul Bucovina

MARTIRILOR : Calea Martirilor (Str. Pepinierei nr. 4) – lucrează Casele cu Ochi Închiși

BLAȘCOVICI : Blașcovici (str. Lisabona/zona Cosmonauților) – lucrează Bianca Stancu

Joi, 17 octombrie:

Centrul Cultural Replika din București: Amintiri din Epoca de școală (str. Dunărea 9/Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida)

Sâmbătă, 19 octombrie: 16.00 – Teatru Portabil: Rapsodii albe după decembrie roșu, str. Lisabona/zona Cosmonauților

ZONA TELEGRAFULUI : Liceul de Arte (Str. Lorena nr. 35) – lucrează Christian Horațiu Pavelescu

FREIDORF : Liceul Auto/Freidorf – lucrează LUX

MAL BEGA : Golf Bega (spl. Nicolae Titulescu 32-34) FISART – lucrează Alex Baciu, Corina Nani, Irlo, Roua

Miercuri, 16 octombrie: 17.00 – Teatru Portabil: Rapsodii albe după decembrie roșu, Golf Bega

STPT/Dâmbovița : Depou STPT – Dâmbovița lucrează Alina Bohoru și Mircea Popescu

PARCUL ALPINET

Vineri, 18 octombrie: 20.00 – Concert Revoluții și Pace, Pod 16

Duminică, 20 octombrie: 17.00 – Teatru Portabil: Rapsodii albe după decembrie roșu, Pod 16/Parc Alpinet

Mai multe detalii:
https://www.facebook.com/memoriilecetatii/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.