În ultimii ani, am asistat, din păcate, la o intensificare a evenimentelor meteorologice excepționale în urma cărora numeroase țări europene s-au confruntat cu situații de urgență complexe. Italia și România nu au fost ocolite de asemenea fenomene, având în parte caracteristici geografice și ale teritoriului similare. Misiunea Ministerului Afacerilor Externe italian, prin sprijinul reprezentanțelor diplomatice în teritoriu este de a asista cetățenii conaționali în asemenea situații, garantând un ajutor prompt și un eventual suport în privința transferului către țara de origine.
Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara, ținând cont de numărul și diversitatea membrilor comunității italiene, a considerat necesară și strategică colaborarea cu Aeroportul Internațional “Traian Vuia” din Timișoara. Datorită disponibilității conducerii acestuia, a fost posibilă înființarea unui Punct de Contact în cadrul căruia Consulatul Onorific va coordona si organiza fluxul cetățenilor italieni care doresc să se repatrieze pe cale aeriană.
Printr-un Protocol specific de colaborare cu Aeroportul din Timișoara, care a fost semnat oficial astăzi, în cadrul acestui Punct de Contact, dotat cu aparatura necesară și în care este garantată permanent alimentarea cu curent electric, Consulatul Onorific va asigura:
- garantarea asistenței directe și organizarea fluxurilor de sosire şi plecare în/din aeroport a cetăţenilor italieni pe durata situaţiilor de urgenţă (generate de cutremure, inundaţii, fenomene meteo periculoase, poluări accidentale, urgenţe medicale la nivel comunitar, etc);
- facilitarea emiterii documentelor de călătorie în colaborare cu Cancelaria Consulară de la Bucureşti şi Poliţia de Frontieră, în cazul în care sediul Consulatului nu este funcţional datorită unor condiţii de forţă majoră;
- activarea unui centru de comunicare prin utilizarea reţelelor tradiționale (telefonie fixă, mobilă şi internet), iar în caz de nefuncţionalitate a acestora, utilizarea comunicărilor radio si soluțiilor tehnologice complementare.
Proiectul “Punto di Contatto” al Consulatului Onorific al Italiei nu se referă doar la o organizare logistică a asistenței către cetățenii italieni datorită unui spațiu în cadrul aeroportului, ci și la promovarea colaborării active pe diferite nivele între Consulat și organizațiile, respectiv instituțiile naționale, județene și municipale operative pe durata situațiilor de urgență, mai precis Prefectura Timiș, I.S.U. Banat și Compartimentul Voluntar pentru Situații de Urgență Formațiunea de Intervenție ”Salvo” din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara.
Prin aceste colaborări comunitatea italiană se va bucura de un sprijin profesional și direct, fiind între timp datoria Consulatului Onorific al Italiei cea de a promova parcursurile de formare continuă și schimburile de experiențe, în special dintre aceste instituții locale și instituțiile complementare italiene.
În acest sens, a fost semnat, de asemenea, un Protocol de colaborare activă cu Compartimentul Voluntar pentru Situații de Urgență Formațiunea de Intervenție ”Salvo” din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara.
În cadrul proiectului o atenție deosebită s-a acordat aspectului fundamental al căilor de comunicare, datorită consultanței furnizate de către domnul ing. Marius Mateaș, numit consultant-expert al Consulatului Onorific al Italiei pentru situații de urgență. Domnul ing. Mateaș a propus și testat echipamentele în dotare ale Punctului de Contact pentru comunicări radio complementare și aplicarea noilor tehnologii și soluții prin smartphone-uri obișnuite. De asemenea, a promovat cooperarea cu Asociația Radioclub QSO Banat, a cărei membri vor sprijini operațiunile de asistență urgentă către cetățenii italieni prin comunicare radio la nivel foarte eficient pe întreg teritoriul circumscripției consulare.
Mulțumim pe această cale pentru sprijinul acordat proiectului Direcției Aeroportului Internațional “Traian Vuia”, gazda noastră, Prefecturii Timiș, Consiliului Județean Timiș, Primăriei Municipiului Timișoara, Poliției de Frontieră din cadrul Aeroportului Internațional din Timișoara, I.S.U. Banat, Organizației SALVO și Clubului Radioamatorilor QSO Banat.
e greu cu limba rumuna ????